Forum Settings
Forums

Тема за донгхуа (това де, китайска анимация)

New
Jul 19, 2021 3:14 AM

May 2018
11499
Много хора я наричат "китайско аниме" или просто "аниме", но се получава конфликт на терминологията. Според мен е добре да се прави разлика между японските и китайските заглавия: различни стилове, различен културен контекст, различни традиции в начина на разказване на историите, различен хумор...
Китайската дума за анимация 动画 (Dònghuà) изглежда най-подходяща за целта.

В настоящата тема ще е интересно да споделим различни донгуха заглавия и евентуално защо са ни или не са ни харесали.

Ето няколко от мен:

Mo Dao Zu Shi - което е най-популярното и демонстрира някои типични особености на китайския наратив - действието скача напред-назад във времето, постоянно се отклонява от главната сюжетна линия и "меандрира"...но в крайна сметка доста загадки се изясняват във втори сезон.
Cike Wu Liuqi / Scissor Seven - изглежда доста странно и детинско, но се развива в сложен свята с мащабни сюрреалистични битки.
Tian Guan Ci Fu - изглежда страхотно и е от същия екип, който прави Mo Dao Zu Shi...но за съжаление е пълна скука.
Ling Long: Incarnation / Spirit Cage: Incarnation
Xing Hai Qi Shi / Knights on Debris
Qian Qiu, Shan He Jian Xin / Thousands of Years
Xi Xing Ji / The Westward - това е един вид мрачно продължение на класиката "Пътешествие на запад".
Moshi Juexing Zhi Ruqin / The Invasion of Awakening - за съжаление последният сезон е боклук.
Mindiao Ju Yiwen Lu / Bureau of Paranormal Investigation
Daomu Biji Zhi Qinling Shen Shu / Tomb Robber Notes Qinling God Tree
Doupo Cangqiong / Battle Through the Heavens / Fights Break Sphere - първи сезон изглежда отвратително, но нататък надобрява. Настоящият четвърти е най-доброто от поредицата.
...
Още доста заглавия, но няма да се задълбавам. Само ще отбележа, че имам слабост към комедии от сорта на Jian Wang 3: Xia Gan Yi Dan Shen Jianxin и You Yao, както и към приключенски от сорта на Shi Zhi Ge - Hua Yu Yan De Kuang и Yuan Long.

Лично аз не ги отбелязвам в My Anime List, нищо че ги има в базата данни. Те просто не се вписват в дефиницията ми за аниме.

ПП
Кратък речник на популярните donghua жанрове (откъс от статия, която едва ли ще публикуват)...които са всъщност познатите стандартни жанрове, но с уникални китайски елементи:

Xianxia, буквално „безсмъртни герои“, е фентъзи жанр повлиян от таоизъм, будизъм, китайски бойни изкуства, китайска традиционна медицина, китайска алхимия, фън шуй, китайска астрология и какво ли още не. Важен аспект в него е идеята за един непрестанен процес на самоусъвършенстване, както физическо, така и духовно: споменатата по-рано „култивация“. Крайната цел естествено е безсмъртието, но още и божествените сили, които идват с него. Героичната част е, че с тези сили вече може да налагаш твоята собствена представа за справедливост.

Wuxia, буквално „войни герои“, е фентъзи приключенски жанр, в който една от основните концепции е, че група от майстори на бойното изкуство са избрали да налагат свой начин на живот със своя ценностна система и свои идеи за справедливост (то и малко хора смеят да им се изпречат). Важен аспект е, че интересите, идеалите и представите за морал на въпросните майстори се различават доста. Затова и са разделени на безброй кланове по техника, идеология и интереси. Често сюжетът се върти около конфликти между тези кланове, временни примирия, споразумения за забрана на определена техника, защото е прекалено опасна (естествено всички постоянна нарушават тази забрани и е пълно със забранени техники, които клановете развиват така или иначе), разпадането на вътрешни враждуващи фракции, шпиони, грозни предателства и безкрайни политически интриги. Бойните изкуства от индивидуална система за физическо и духовно развитие, вече са представени, като политически и социален инструмент. Друга характерна концепция във wuxia-та е пътуването. От чисто физическо, през транспортиране в друг свят посредством магически портал, до прераждане. (Не случайно най-влиятелната wuxia в китайската литература носи името „Пътуване на Запад“ - Xi You Ji.)

По-горе говорих за xianxia и wuxia, но те на практика не съществуват самостоятелно в съвременните donghua фентъзита. Обикновено става дума за смес от двете и други жанрове. Освен комедия, романтика, всекидневен живот, драма, дистопия (ако става дума за смес между фентъзи и научна фантастика) има и няколко типично китайски.

Xuanhuan е най-общият фентъзи жанр, който включва xianxia, wuxia, а още и нетипични за тях елементи и теми, но все повлияни от китайския фолклор и традиция. Повечето заглавия, за които говоря тук трябва да бъдат определяни точно така, но реших да изтъкна някои характерните черти и затова ползвам поджанровете.

Qihuan са вдъхновени от западното фентъзи заглавия и са най-близко до така нареченото high fantasy, но естествено имат и типично китайски черти.

Quanmou е жанрът на хитрините, лукавството, внимателното планиране и политическите интриги. Често срещан елемент не само в анимацията, но и в останалата китайска фикция, особено в исторически или (както в случая) псевдо исторически сетинг. Интерпретацията на тази теми е доста своеобразна.
alshuDec 21, 2023 12:26 AM
Reply Disabled for Non-Club Members
Jul 20, 2021 1:00 AM

May 2018
11499
alex12082000 said:
обичам рошави смешни трансформиращи се идиоти като в one piece и dragon ball z

Shen Ming Zhi Zhou / The Totem Warrior е точно това. Дори на мен ми хареса доста, особено магическата система базирана на тотеми. За жалост е твърде кратко - 12 епизода по 15 минути и свършва в нищото с мощен cliffhanger.

alex12082000 said:
пише жанр исторически аз на пример пак ще повторя харесвам повече напълно измислени светове

Това исторически в 99% от случаите е откровена лъжа. Обикновено става дума за фентъзи светове частично базирани на свободна интерпретация на китайски исторически епизоди.
alshuJul 20, 2021 1:04 AM
Aug 10, 2021 8:22 AM

May 2018
11499
Трети сезон на Mo Dao Zu Shi започва добре.
Nov 5, 2021 3:35 PM

May 2018
11499
Новият сезон на Doupo Cangqiong започна с това, че разреши основния проблем на главния герой и го хвърли в още по-голям...
Шест епизода навътре в Lie Huo Jiao Chou ми харесва доста. Визията е грозновата и леко дървена, но пък историята е засукана и доста интригуваща.
Jan 1, 2022 2:46 AM

May 2018
11499
Загледах първия филм от поредицата от 3 филма за Kuiba и хич не е зле.
По-рано през годината гледах Kuiba Zhi Shu Tu и сякаш е в същия свят, но става дума за различно прераждане на Куиба.
Идеята е, че Куиба е абсолютното зло, което се преражда периодично и трябва да бъде убивано отново и отново...но естествено това е официалната информация и историята не е толкова проста. Примерно във филма поредната инкарнация е наивно хлапенце, което тръгва със своя учител по бойни изкуства на пътешествие да се срещне и срази с най-голямото зло на света: Куиба.
Визуално не постига някакви върхове, все пак за детско филмче говорим, но светът е доста интересен и мисля, че са се заглеждали в Avatar The Last Airbender (който от своя страна се е заглеждал в разни китайски неща).
Има и сериал с кратки епизоди свързан с филмите, но не успях да го намеря.
alshuJan 1, 2022 2:52 AM
Jan 1, 2022 4:43 PM

May 2018
11499
Вторият Kuiba вдига нивото на детайлите от видео на кино качество, още боевете са по-сложни и по-продължителни.
Изясни се и нещо важно, Кубиа-та от Zhi Shu Tu е точно предишната инкарнация. Тук го показаха за малко във flashback...т.е. Kuiba Zhi Shu Tu е prequel, а това не е отбелязано в MAL.
Jan 2, 2022 8:34 AM

May 2018
11499
Както изключим една грозновата кайджу 3D CGI битка на края, и третият Kuiba филм бива.
Jan 26, 2022 3:25 PM

May 2018
11499
В началото на Xingchen Bian / Stellar Transformation съм, но хич не е зле. Почва малко невпечатляващо, но прогресира бързо и примерно в 4-та серия главният герой вече раздава истински тупалки и съответно получава такива в битката с бандитите.
Feb 1, 2022 1:21 PM

May 2018
11499
Xingchen Bian почна да ми става досадно към средата на втори сезон и го зарязах.
Сега подхванах екъщън комедията Xian Wang de Richang Shenghuo / The Daily Life of the Immortal King и първите няколко епизода са доста добре написани.
Feb 2, 2022 3:13 PM

May 2018
11499
Някъде в началото на втори сезон на Xian Wang de Richang Shenghuo съм - темпото, шегите и екшънът са супер.
Шоуто е нещо, като Saiki Kusuo no Psi Nan, но с китайски trope-ове, с екшън и със значително по-детайлна анимация. В края на първи сезон го изби малко на Tenchi Muyou със създаването на алтернативи времеви линии и цели светове. Още имаше и crosover с Da Wang Bu Gaoxing.
Feb 3, 2022 2:51 PM

May 2018
11499
Втори сезон на Xian Wang de Richang Shenghuo не е толкова добър, направо си е претупан, историята често е епизодична, 10-ти епизод си е отбиване на номера и в крайна сметка приключва с липсващи връзки и необяснени сюжетни нишки.
Ма все пак става. Още представиха best girl - пеперудата, нея я загатнаха още в първи сезон.
Feb 22, 2022 2:07 AM

May 2018
11499
Xing Hai Qi Shi / Knights on Debris изкара 15-ти епизод. Той приключва историята...и загатва началото на нова история.
Но нещо не ми се вярва да извадят нов сезон скоро.
Feb 25, 2022 12:45 PM

May 2018
11499
Da Wang Rao Ming / Spare Me, Great Lord има леко подвеждащо заглавие...то и как да опишеш накратко съдържанието му?
В свят където хората почват да развиват най-различни свръх сили, а тайнствена организация ги преследва с неясни цели, главният герой получава най-странната способност: да трупа магическа крипто валута от негативните емоции на хората, които успее да ядоса. С въпросната валута може да купува различни подсилващи и защитни магии.
Шоуто идва като пародия на тези толкова популярни в донгхуата поредици с магическа култивация, но системата работи смислено, а нашият човек малко по малко се учи, как да я използва в своя изгода, докато в същото време троли мало и голямо направило грешката да застане на пътя му.

ПП
Някак успя да свърже магическата си система с тази на малката си сестричка и сега, когато тя ядоса някого и тези точки идват при него. Фарменето на фрустрация е голяма работа.
alshuFeb 25, 2022 1:38 PM
Feb 27, 2022 11:47 PM

May 2018
11499
Da Wang Rao Ming - способността да се възползваш от фрустрацията на другите е интересна идея за заглавие с "култивация на магически умения". Шоуто започна скромно, но анимацията и екшън сцените постепенно станаха доста впечатляващи (първата добра битка беше някъде около епизод 5). Пиша му допълнителни точки заради триковете с които се пазари главния герой, както и заради бонус chibi сцените в края на всеки епизод.
Друга интересна идея е, че така наречените "руини", а всъщност джобни вселени, са нещо като странични isekai приключения спрямо главния сюжет.
Това което мразех най-много е imouto момиченцето. Пълната и противоположност пък е най-любимият ми женски персонаж: мацката с прическа "конска опашка". Тя има едни от най-яките екшън сцени.

Абе, добре си прекарах с Da Wang Rao Ming.
alshuFeb 27, 2022 11:53 PM
Mar 27, 2022 11:47 AM

May 2018
11499
Qian Cong Shou / The Indomitable не е зле. Шантав свят, шантави персонажи, шантави сюрреалистични шегички, добре анимиран динамичен разнообразен екшън - от паркур, през бойни изкуства до магически битки. Персонажите не млъкват и за секунда - зрителят е постоянно заливан с информация.
alshuMar 27, 2022 11:22 PM
Mar 30, 2022 4:14 PM

May 2018
11499
Yong Sheng / Eternal Life - става, особено локациите и екшънът. Последният не е толкова в началото, но примерно в епизоди 9-10 почна една нонстоп битка, която още не е свършила. Да видим дали краят и ще е в 11-ти.
May 2, 2022 7:56 AM

May 2018
11499
От новите обещаващо изглеждат Jun You Yun / Word of Honor и Shen Yin Wangzuo / Throne of Seal особено последното дето има доста екшън първи епизод. То обаче малко ме притеснява да не тръгне в коловоза на Douluo Dalu.
Ni Zhenshi Ge Tiancai / You Are A Genius е странна комедийка, която едва ли някой друг тук освен мен би оценил.
Zuihou de Zhaohuan Shi / The Last Summoner е треш и харем.

Още изгледах един друг треш, който е от 2016-та. Мистерия, ърбън фентъзи и хумор, който не знам какво друго да нарека освен китайски. В допълнение към малус чертите артът е примитивно 3D. Да си призная напълни ми душата, въпреки всичките си негативи. Историята има вратичка за продължение, но ето вече 6 години няма такова.
May 23, 2022 3:11 PM

May 2018
11499
Throne of Seal прекалено много прилича на Sould Land, зарязвам го.

Zanting! Rang Wo Cha Gonglue / Let Me Check the Walkthrough First - е сладурска комедия пародия на исекай и RPG. Засега ме кефи доста дори с минималистичния си чиби стил.
alshuJun 21, 2022 12:26 PM
Jul 10, 2022 2:36 PM

May 2018
11499
Трети сезон на Jian Wang 3: Xia Gan Yi Dan Shen Jianxin е с неочаквано по-добра графика и анимация. Логично атмосферата е по-мрачна, в съответствие с края на предния сезон, но продължават да пускат и напълно идиотски шегички. Продължават и с хитрите начини да представят модерни концепции, като да кажем социалните мрежи в средновековен Китай.
Но най-силно ме разбиха анонсът на японски в началото на първи епизод и пародията на музиката от Detective Conan всеки пък, когато главният герой решава пъзел.
Jul 17, 2022 6:58 AM

May 2018
11499
The Chinese Animation Series to WATCH This Summer

Aug 1, 2022 11:35 PM

May 2018
11499
Doupo Cangqiong: Yuanqi / Battle Through the Heavens: The Origin - може да замести първия сезон, но не е чак толкова добро, колкото се предполагаше от студиото, което го прави. В тези 3 серии можеха да вкарат по-добра бойна анимация.
Doupo Cangqiong Nian Fan / Battle Through the Heavens s5 - почна стандартно и някак напомня за 2-ри сезон.
Zhanguo Qiannian 2022 / Millenniums Of Warring States - боклучаво power fantasy, ма засега става заради тъпите си шегички.
Xing Yuan Zhi Zhu / Master of the Star Spring - боклучаво power fantasy с известен потенциал за worldbuilding. В момента главната атракция са КАК изглеждат мацките в него.
Kao Ni La Zhanshen Xitong / War God System! I’m Counting On You - приятна пародийка на тема overpowered главен герой, но за съжаление визуално не е толкова добра, колкото Da Wang Rao Ming / Spare Me, Great Lord.
Bai Yao Pu / Fairies Album - покрай излизането на трети сезон се заинтересувах от цялата поредица. Доста добра драма с митологични, фентъзи и екзорсистки елементи. Историята е разказана епизодично, с което малко напомня Mushishi, а визуално ми навява спомени за Avatar The Last Airbender.
Aug 4, 2022 1:04 AM

May 2018
11499
Zanting! Rang Wo Cha Gonglue / Let Me Check the Walkthrough First - сезонът приключи страхотно. Надявам се да имаме още от тази приятна пародия на тема RPG и фентъзи приключение.
Jian Wang 3: Xia Gan Yi Dan Shen Jianxin s3 - визуално почна да куца, а още имам големи проблеми с превода.
Hei Men / Swarm - опит в попрището на сериозната фантастика. Любопитен проект с няколко дълбоки проблема. Въвеждането в света е излишно рязко и брутално, а речникът с термини по време на финалните надписи е излишен, предвид че вече си сглобил за какво става дума. Множество от технологичните идеи са непрактични и сякаш сложени за украса и plot convenience. (А да отварям ли дума за футуристичната машината за печене на бъргъри, които се налага да обръщаш с голи ръце?) Допълнителни plot conveniences със странни решения на главните герои и неадекватни според мен медицински процедури. Има и проблеми с режисурата, докарва го по-скоро live action драма...и то сапунка някаква. Примерно инспекторите от здравната организация се изживяват като някакво Гестапо, но всички ги лъжат в лицето, понякога без сериозна причина. В общи линии има и интересни идеи, а още личи че се хвърлени усилия по замисъла и продукцията.
Yowai 5000-nen no Soushoku Dragon, Iwarenaki Jaryuu Nintei / A gentle dragon of 5000 years old, it was recognized as an evil dragon without any cause (да, оригиналното заглавие е на японски) - интересен случай на японска книжна поредица станала популярна в Китай, която сега получава donghua адаптация. Фентъзи пародия, със сладурски герои и на места доста идиотски хумор. Тези два кратки епизода ме скъсаха от смях. Голяма заслуга за удоволствието е играта на китайските актьори по дублажа.
Sep 6, 2022 3:19 PM

May 2018
11499
Long Zu / Dragon Raja - 0-3 - ако Хари Потър беше китаец и учеше за ловец на дракони. За отбелязване е, че вложените 3D елементи във визията са бая боклучави.
Sep 8, 2022 3:39 PM

May 2018
11499
Всъщност Dragon Raja почва малко по малко да става интересно.
Oct 1, 2022 3:56 PM

May 2018
11499
The Daily Life of the Immortal King 3 нещо не започна особено обещаващо. Главното, което ме радва е, че пеперудата (мацката с очилата) е на линия.
Чакам с нетърпение, какво ще излезе от Xing Yu Siwan Nian (превежда се Star Field Forty Thousand Years, поредното безсмислено звучащо китайско заглавие).
Oct 10, 2022 12:50 PM
Apr 2019
110
Това е коментар, който не е коментар от alshu.
Join Unpleb, a chat group about animanga. We have a lot of opinions and argue a lot. Sometimes it's loads of funny, but there are long periods of unfunny, as well.

Unpleb - Discord Server:
https://discord.gg/hprTq2Vv6P
Oct 10, 2022 11:26 PM

May 2018
11499
MoesianThracian said:
Това е коментар, който не е коментар от alshu.

А де факто и де юре е...
Но пък може да е нехарактерен за AlShu?

За да не съм напълно off topic:
Shen Mu / Tomb of Fallen Gods - вече 5 серии е стандартна вуксия и култивация. Бива.
The Shape Of The Wind Siam Era - идва малко боклучаво в първите два епизода, но има потенциал. Нещо не разбрах обаче, май е свързано с предишна поредица.

Намерках си и още едно sci-fi - Yinhe Zhi Xin / Foreordination. Почвало на 25-ти този месец.

Oct 12, 2022 2:35 PM

May 2018
11499
Xing Yu Siwan Nian / Star Field Forty Thousand Years (4 епизода) се оказа боклук, но пък Qi Refining for 3000 Years (2 епизода) и Blade of Dawn (2 епизода) не са зле.
Oct 22, 2022 2:44 PM

May 2018
11499
AiYou’s Escape Room изглежда обещаващо:

Nov 4, 2022 2:31 PM

May 2018
11499
Yinhe Zhi Xin / Foreordination - 1-3 - идва доста странно, но на места забавно. Заимства от много места включително The Expanse, но космическите моменти са доста дебилни на места. Гигантската изкуствена космическа структурира е може би препратка към Rendezvous with Rama. Това с проваления скок в простоватото водещ до паралелна вселена ми напомня Galaxion. Има нещо, като One Piece митологично съкровище за откриване. А два от моделите за персонажите са Крис Еванс като Капитан Америка и застаряващ Гордън Фрийман.
Nov 28, 2022 6:01 AM

May 2018
11499
Juedai Shuang Jiao / Legendary Twins 1-4 - е забавно приключенско сериалче за двама братя близнаци, разделени и възпитавани от две напълно различни организации психопати и убийци. Двамата се срещат случайно и обединяват усилия срещу общите врагове.
Абе, типична китайска тупалка с леко странен дизайни и хумор.

Bai Lian Cheng Shen / Apotheosis 1-3 - абсурдно клиширана и досадно влачеща се вуксия, но пък картинките са красиви.

Liang Bu Yi / No Doubt In Us - приятна романтично-приключенска комедия с безброй дворцови интриги, за перипетиите на императора и императрицата, които заради грешено кастнато проклятие се оказват с разменени тела. Приятна изненада е, че повечето им проблеми са чисто политически, а не пикантни. Още имаме де юре харем, който де факто не е, а дамите в него само кроят как да станат по-влиятелни и на кой да подлеят вода. Току се обединяват, току се изпокарват една с друга... Всичко това с голяма доза хумор, вместо обичайната мелодрама.
Във втора сезон парадигмата е различна, но имаме същите действащи лица.

Wuxian Shijie / The Infinitors 1-2 - почва малко отдалече, може би подсказвайки история в стил Матрицата, но бързо се трансформира в death game, която силно напомня по-късните игри на Resident Evil.
alshuNov 28, 2022 3:12 PM
Feb 7, 2023 11:02 AM
Apr 13, 2023 3:43 PM

May 2018
11499
Aiyou de Mishi (aka X&Y) почва доста интересно. (Дал съм трейлър по-горе.) Да, името е японско (май е базирано на японски комикс?), но проектът е китайски.
Фоновете са смес от 2D и 3D CGI, но интеграцията с обектите на преден план, които са 2D, е добра. Анимацията е плавна и прекрасно сторибордирана. Използват се такива трикове, като "специфични ъгли на камерата" и "драматични промени в осветлението".
Въобще поиграли са си и продукцията е радост за окото.
За два кратки епизода не разкриха много от историята, но става дума за пъзели и лабиринти от смъртоносни капани, а на заден фон се разкрива някаква по-голяма мистерия.
С нещо ми напомня Long Zu (aka Dragon Raja) и Daomu Biji Zhi Qinling Shen Shu, макар да са доста различни шоута.
Да видим, как ще се развие.
Apr 24, 2023 12:55 AM

May 2018
11499
Почнах нещо приятно приключенско - Shaonian Bai Ma Zui Chun Feng (aka The Young Brewmaster's Adventure) и някак всички персонажи се държат така, все едно трябва да сме запознати с тях...което не е изненадващо за wixia, но все пак проверих. Оказа се, че е част от поредицата Shaonian Ge Xing (aka Youths and Golden Coffin), нещо като неин prequel. Това за Златния ковчег го зарязах в дрееевните времена на 2018-та, защото хем е грозновато, хем първият епизод е хаотичен и бая объркващ.

Ето сега се върнах към него и да - грозноват дизайн, дървена анимация, средниста хореография на битките, странни промени в темпото на историята и преместване на фокуса към маловажни (или направо идиотски) събития. Още един malus - никаква по-съществена връзка с The Young Brewmaster's Adventure.
Има обаче и хубави неща. Някои от битките бяха с интересен замисъл и надцакват battle shounen-ските глупости в анимето. В сюжета има наистина интересни обрати и определени събития видени от правилната перспектива придобиват смисъл. Персонажите колкото и клиширано wuxia-нски да са, ми станаха симпатични.
Se Xiao е префърцуненият позьор аристократ, който никога няма да си изцапа ръцете с работа, но знае всичко, особено политическите аспекти и дори си размърдва задника, когато ножът опре до кокал. Престореното му ennui прикрива истинската му личност и мотиви. Интересен детайл - облеклото му в donghua стил е абсолютен кич, но това около врата му е лисича кожа (боядисана в синьо :o ) - намек за характера му.
Wujie Lei е младият, напорист, малко прост, комичен и наивен персонаж, който иска да стане силен и известен. Докарали са го да прилича на младия Джеки Чан.
Wuxin е загадъчният монах, който се предполага да е пререденото зло, редуваш будистко благодушие и спокойствие с нечовешка смъртоносна аура. Естествено нещата с него са значително по-сложи.
Маса други персонажи в най-популярните клишета на жанра, но пък разиграни добре в сюжета. (Е, Lian Tang и компания бяха малко излишни в средата на историята.)
В крайна сметка не съжалявам, че го гледах, но монтажът и визията му са изненадващо примитивни за 2018-та.

Почнах и втория му сезон - значително по-добра визия и монтаж, а и историята е по-зарибяваща. Да видим как ще се развие.
alshuApr 24, 2023 4:27 AM
Apr 27, 2023 4:12 AM

May 2018
11499
Междувременно на donghua фронта:

Zhui Xu aka My Heroic Husband е странно съчетание от клишета и trope-ве. Казано с anime терминологията то е isekai, но в същото време seinen. Обикновено "в друг свят" заглавията са насочени към тийнейджъри, пък това не е. Стандартните wuxia и "ма той щом идва от нашия свят, значи има предимства" trope-ов, но към тях е добавена и любовна мелодрама. Има елементи и на alternative history.

Shaonian Ge Xing: Feng Hua Xue Yue Pian - очертава се като най-добрата wuxia, която съм гледал някога. Това ми дойде неочаквано предвид странния първи сезон.

Aiyou de Mishi - не се развива както се надявах. Честно казано, точно в момента (на 4-ти епизод) е скучно.
May 1, 2023 6:37 AM

May 2018
11499
Huo Feng Liao Yuan / The Ravages of Time започна доста интересно и амбициозно, като амбициите му са и в сложни хореографираната визия и в засукания пълен с политически интриги сюжет.
alshuMay 1, 2023 8:06 AM
May 3, 2023 2:55 PM

May 2018
11499
Да, Shaonian Ge Xing: Feng Hua Xue Yue Pian е най-добрата wuxia, на която съм попадал. Към края на Part 1 малко взе да се влачи, но Part 2 е с перфектното темпо.
Забравих да отбележа, че с фиксираната визия от Shaonian Ge Xing насам оправиха и цвета на кожата на лисица, която носи Xiao Se, сега е бяла лисица. :lol:

Zhe Tian е едно от новите заглавия и за жалост е пълен идиотизъм, но пък картинките му са красиви. Има някаква далечна прилика със Stargate, но в китайска обстановка.
Jun 6, 2023 3:03 PM

May 2018
11499
Biao Ren: Blades of the Guardians ep. 1-2 - нещо прехвалено дойде. Явно хората още се впечатляват от среднисто ротоскопиране. В смисъл хореографията не е зле, но анимацията е дървена и претупана. Сюжетът също не ме впечатли особено. Кървищата и мракът стават, ма и пълни безумия са случват.
Общо взето бива, но не e шедьовърът, за който всички го превъзнасяха.
Jun 23, 2023 5:04 PM

May 2018
11499
Cang Yuan Tu ep. 1-2 - не е зле. Само да не бяха тези рециклирани сцени и флешбеци.
Oct 15, 2023 2:05 PM

May 2018
11499
Четвърти сезон на Wu Liuqi aka Scissor Seven ни връща към качеството от първи и втори сезон, както и няколко добри битки...Върнаха се и няколко любими персонажи, които липсваха в трети. Обаче се очертава неприятна традиция в тази поредица, сезонът да свърши с cliffhanger.
Nov 19, 2023 11:42 PM

May 2018
11499
Sanshiliu Qi / Thirty-six Cavalry ep 2-7 това е малко по-различно за донгха, а хуморът е определено странен и го избива на анахронични шегички. Най-любимият персонаж е слепият музикант гадател.

Anhe Zhuan / Tales Of Dark River ep 1-12 е в същия свят като Shaonian Ge Xing (заедно с Shaonian Bai Ma Zui Chun Feng, а Тъмната река от заглавието е названието на клана на убийците), но е малко по-дървено. За сметка на това темпото е по-бързо.

Shaonian Ge Xing: Haiwai Xianshan Pian (т.е. трети сезон) ep 1-5 не е толкова добър, колкото предния сезон, ма става.

You Yao 2 ep 1-11 и това не е толкова добро, колкото първия си сезон.

Shen Cang ep 1-2 е ново шоу с тайнствени талисмани, прокълнати гробници с кефещ интериор, обсебващи духове, тупалки и каскади...развива се в съвремието, но има и култивация. Почна интересно.

Jin Zhan Fashi / Melee Mage ep 1-5 е стандартно псевдо геймърско.

Emo Faze ep. 1-10 е кич на тема западно фентъзи (демек qihuan).

Излязъл е и някакъв спешъл към предстоящия сезон на Ling Long: Incarnation, който обаче е prequel. Не мога да го намеря по базите данни на MAL или AniDB примерно. Изглежда още по-добре от предните части и не разочарова откъм екшън и хорор.
Dec 21, 2023 12:14 AM

May 2018
11499
Cang Yuan Tu (The Demon Hunter) изкара в анимационно отношение страхотна финална битка, а и целият сезон беше тъпкан с добре направен екшън. Едно от по-впечатляващите заглавия напоследък. Надявам се на втори сезон.

Huo Feng Liao Yuan (The Ravages of Time) не беше лошо, но май прекали с quanmou планиранията и предвижданията с 30 хода напред. Взимаше се твърде сериозно и беше претоварено с препратки към исторически персонажи и събития, които не държеше да представи в реалистична светлина.

Shi Shi Chuanshuo е боклучаво sci-fi приключение. Гледам го само да задоволя глада си за фантастика.

Shenyuan Youxi (The Abyss Game) е death game в дистопичен футуристичен свят с елементи на ужас. Предвид, че главният герой е вече мъртъв, може да мине за нещо, като Чистилище. По-скоро средна хубост, малко под нивото на Wuxian Shijie.

Wu Shuang Shu (Heroine) доста странен проект (и нещо ми е déjà vue, че някой ми е говорил да него). Керъктър дизанът е семпъл, че дори грозноват, анимациите в нормалните сцени са бая дървени, а лицевите идват директно от uncanny valley. Но в момента, в който почне някой от безкрайните дуели разпръснати по сюжета, получаваме страхотен екшън. Не е особено реалистичен, по-скоро нещо в стил Guilty Gear, но е страшно кефещ и динамичен. Цялото нещо дъхна на китайска версия на battle shounen, но със значително повече тупалки. Сюжетът е някак схематичен, но има една-две загадки, които поддържат интереса. Още няма измъкване от flashback-ове за всеки един лошко, но са кратки, съдържателни и неочаквано интересни.
Та героините всъщност са две, която от коя по-секси и badass...надявам се, че това не е намек, че едната ще се окаже скрита лимонка.

Tong Ling Fei (Psychic Princess) е от 2018 е май твърде прехвалено. Почна като сладурска романтична комедия, но към края взе сериозно да изтъпява. Не може да се хване и на малкото пръстче на Liang Bu Yi (No Doubt In Us) примерно.

Zi Chuan (Purple River) е от 2021 - нелош qihuan, макар и прекалено напомнящ World of Warcraft, а още и прекрасен quanmou. Политическите връзки и интриги са доста сложни, но не и прекалени, като в Huo Feng Liao Yuan. Има някои трески за дялане, като глупавите шегички с главния герой или пък безумния късмет, с който намира пари и ресурси, а още романтиката е откровен cringe, но пък когато сюжетът реши да е сериозен и мрачен, го прави добре.
Dec 24, 2023 2:25 PM

May 2018
11499
Jin Zhan Fashi (Close Combat Mage) приключи. Не е особено амбициозно, но затова пък е доста приятно заглавие. Ако не друго, авторите му разбират повече от игри, отколкото да кажем тези на SAO, а още и не си падат по мелодрама, а по приключения.
Надявам се на втори сезон, ще ми се повечето играчи да се срещнат в реалния живот...но нещо не ми се вярва да видим такъв фенсървис. Друг проблем е с притежаващата го корпорацията Tencent. Били отчели, че са на голяма загуба от анимация по принцип, та натресоха цялата дейност на една от подчинените им компании. За съжаление предстои голяма сеч в каталога им. Може би Close Combat Mage да изкара късмет, как не завърши с мощен cliffhanger, както ще се случи с други.
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Най-популярни анимета в България?

Vesko_07 - Jul 22, 2024

5 by Andyfyh »»
Jan 4, 1:55 PM

» Стари дискове или епизоди

Vesko_07 - Aug 20, 2024

5 by alshu »»
Aug 21, 2024 9:33 AM

» Български Фен дублажи

UghYupYup - Jul 28, 2024

4 by alshu »»
Jul 29, 2024 6:42 AM

» Hidden gems

alshu - Jul 17, 2020

8 by CritiasBG »»
Sep 17, 2023 4:10 AM

» Аниме сайтове

georgi - Aug 16, 2008

35 by Nikolay1122335 »»
Aug 10, 2023 9:52 AM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login