Forum Settings
Forums
New
Apr 6, 2009 11:41 AM

Nov 2008
85
Mam do was pytania...W jaki sposób reagują wasi znajomi kiedy dowiadują sie ze jesteście Otaku?
Jak wyjaśniacie "co to jest anime"?, i na koniec najbardziej mnie bulwersujące...Co robicie kiedy ktoś stwierdza że jesteście "dzieciakami" a anime to bajka?
Reply Disabled for Non-Club Members
Apr 7, 2009 12:07 PM

Nov 2008
27
O wow, Kiruś temat założyła ^^. No, ale jeśli chodzi o to jak znajomi regują na moje zainteresowanie, to odpowiedź jest prosta. Jeśli wiedzą co to anime to po prostu to ignorują, jeśli nie to zadają pytania na ten temat. Jak wyjaśniam im co to anime? To również nie jest trudne. Mówię im, że to japońskie kreskówki, a jak dalej nie rozumieją to wyciągam mój magiczny telefon komórkowy i pokazuję tapety z anime. Wtedy już wiedzą o co biega. Co do nazywania anime bajką, a mnie dzieckiem to wśród znajomych jeszcze się z tym nie spotkałam, ale jeśli tak się zdarzy to spokojnie tej osobie wytłumaczę, że są ich różne rodzaje, a każde jest przeznaczone do określonej grupy wiekowej. Jednak takie stwierdzenie wyszło z ust mojego ojca, a to już inna bajka. Jako, że jemu ciężko coś wytłumaczyć, musiałam zastosować terapię szokową ;] Pokazałam mu fragment Gravitation. Nie trzeba się wyślilać, by wyobrazić sobie jego reakcję, zwłaszcza, że to shonen-ai ^^'. No, ale od tej pory mam spokój, tyle, że teraz omija on ten temat szerokim łukiem hehe ;)
Apr 8, 2009 7:23 AM
Feb 2008
19
Moi znajomi? cóż nie wiedzą co to jest :| ale najprostszym przykładem jest DB, no i wtedy już rozumieją o czym gadam. Ogólnie nie znam wielu osób, które są tym zainteresowane, a tym bardziej słuchaniem o tym :P
Apr 8, 2009 8:22 AM

Jan 2009
47
U mnie też to nie jest jakiś wielki problem, Otaku też chyba nie jestem :D
Jak ktoś nie rozumie to nie musi, ludzie mają różne zainteresowania i to szanuje ^ ^
A jeśli ktoś neguje to co robię to jego problem......Rena u mnie też ojciec uważa to za bajki, ale mnie to jakoś nie rusza, a i tłumaczyć tego nie ma sensu :|
Ale i tak uważam, że nazywanie Anime mianem bajek to przegięcie :/

Apr 8, 2009 11:24 AM

Nov 2008
27
Zelter, myślę, że wielu rodziców uważa anime za "bajki" i nie ma co się dziwić skoro kojarzą je zwykle z Pokemonami -.- A uwagi mego ojca na ten temat to niestety nie tylko jego problem. Chyba większość by się zdenerwowała gdyby ktoś podczas oglądania anime cały czas mówił: "jak możesz oglądać coś takiego, przecież to dla dzieci?" albo "znowu patrzysz na te Pokemony...". Musiałam jakoś zareagować, zwłaszcza, że szybko się denerwuję ^^'.
Apr 8, 2009 11:44 AM

Jan 2009
47
Ja to słyszę cały czas...parę razy próbowałem tłumaczyć, ale to nic nie daje..
Więc teraz przyjąłem inną taktykę..Udaje, że nie słyszę takich komentarzy i tyle ;P A może się w końcu znudzi ;)

Apr 9, 2009 2:51 AM

Nov 2008
85
Rodzice to całkiem inna epoka xD Im chyba trzeba to wybaczyć...(w praktyce może trudno ^^')
Głownie chodzi mi o znajomych, mam jedną taką na osiedlu co aż sobie kpi z tego T.T. Jestem osobą której wiele spraw po prostu zwisa ale to przekracza wszelkie granice i zaraz się bulwersuje xD
Apr 9, 2009 3:15 AM

Nov 2008
27
Na szczęście ja takich znajomych nie mam :) Jak widzę w twoim przypadku Elieen to tłumaczenie nic chyba nie da, choć możesz spróbować. Najlepiej jednak będzie jak nie będziesz jej słuchać tak jak pisał Zelter. Zresztą dzieckiem powinno się właśnie ją nazwać skoro nie potrafi zaakceptować zainteresowań innych niż ma ona. Ba, nawet śmie sobie kpić co jeszcze bardziej tego dowodzi...
Apr 9, 2009 3:30 AM

Feb 2009
1
Ja własnie mam z tym problem że niektórzy moi kumple się zemnie wyśmiewają i mówią na to bajki. Tłumacze im co to anime tak jak Rena, moja sis. A jak se radze z tym że się wyśmiewają ? Poprostu olewam to i zrywam znajomość z nimi, gdyż gdyby byli prawdziwymi kumplami to by to zaakceptowali.
Jul 5, 2010 10:21 AM

Oct 2008
40
U mnie nie ma z tym problemu ;P jak ktoś nie wie co to anime to kulturalnie tłumacze i potem zarażam :D i tak oto coraz wiecej moich znajomych ogląda "japońskie bajki" xD
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Wymiana anime

Pascal - Mar 30, 2009

4 by Pascal »»
Nov 18, 2010 9:51 AM

» Napisz coÅ� o sobie ;)

Pascal - Jan 14, 2010

2 by Konaru »»
Jul 5, 2010 10:29 AM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login