Forum Settings
Forums
New
Nov 29, 2008 7:32 AM
Sep 2008
6
Pierwszy temat nieorganizacyjny. ;] Jest to kwestia, która mnie naprawdę interesuje - jak traktujecie anime? Dla mnie jest to po prostu jak oglądanie wszystkich innych filmów/animacji i nie traktuję tego jako żadnej formy kultu, a wszelkie happeningi w stylu cosplayi napawają mnie szczerym przerażeniem. Dla Was anime jest über-formą kinematografii i animacji?
Reply Disabled for Non-Club Members
Nov 30, 2008 12:45 AM
Jul 2008
2
KoZa said:
Dla Was anime jest über-formą kinematografii i animacji?

Po części na pewno. Japonia to piękny kraj, w którym ta forma ekspresji stoi na bardzo wysokim poziomie. Filmy Kurosawy to mistrzostwo świata ( http://www.filmweb.pl/f31369/Siedmiu+samurajów,1954 ), a Toshirô Mifune to u mnie czołówka w kategorii "TOP Ludzie kina".

Anime to też coś świetnego i unikalnego, o czym chyba nie muszę przekonywać tu zgromadzonych :P

Cosplay to już trochę za dużo jak dla mnie ;)
Nov 30, 2008 12:58 AM

Nov 2007
52
Cosplay FTW, jakbym miał więcej kasy to bym na Mokon spokojnie coś zrobił.
A dla mnie M&A to hobby, kupuje od czasa do sasa mangi, anime mam swoje typy, i oglądam jak mam ochotę. A na konwenty chętnie jeżdżę.
Zaś wolę anime od zwykłych filmów i seriali.

Nov 30, 2008 2:23 AM
Sep 2008
6
Ostatnio też wolę anime od "zwykłych" (w sensie aktorskich, głównie anglojęzycznych) filmów i seriali, ponieważ nimi miałem po prostu przesyt. Dlatego przerzuciłem się na anime ostatnio, ponieważ dla mnie jest to nadal coś nowego, a większość najważniejszych dzieł gatunku dopiero przede mną. Co nie zmienia faktu, że dla mnie to po prostu kolejna odnoga kinematografii. Trzeba też jednak przyznać, że ciężko znaleźć lepszą animację od japońskiej animacji. :]
Jun 23, 2009 10:31 AM

Jun 2009
17
Uzależnienie podobne jak w przypadku gier- gram ergo sum= oglądam anime ergo sum.
Dawno temu złapałem fazę na animce i mangi, potem przyszła kolej na język japoński (uczę się go 2 lata). Anime lubię za to że w przeciwieństwie do seriali serie tworzą spójne całości (oczywiście z tego wynika też +/- seriali- można odpalić np 9 odcinek Hausa a potem 15, ba można i odwrotnie, a i tak nie będzie miało to na nic wpływu). Są serie wyjątkowe, są i słabe, jak to na ekranach na ogół. W samej kulturze Japonii najbardziej lubię uczuciowość i umiejętność jej przekazania. Czy filmy Kurosawy, czy anime czy mangi po prostu potrafią przekazywać realne uczucia. Póki co w zachodnim kinie tego nie uświadczyłem.
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Jakie było twoje pierwsze spotkanie, doświadczenie z anime?

yaro86 - Jul 6, 2009

2 by Solarius_Scorch »»
Jul 24, 2015 1:27 AM

» Anime warte polecenia

OsaX - Jan 3, 2010

0 by OsaX »»
Jan 3, 2010 12:27 PM

» Sugestie a propos relacji grupy z mangą/anime/postaciami

KoZa - Nov 29, 2008

5 by Mia_Red »»
Jun 23, 2009 10:20 AM

Sticky: » "Kto zacz?" czyli xywy z Gami

KoZa - Nov 29, 2008

10 by Mia_Red »»
Jun 23, 2009 10:15 AM

» Konwenty

Papart - Nov 30, 2008

0 by Papart »»
Nov 30, 2008 1:03 AM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login