@Shidobu-f
Ta wiązka kabli to celowo, zmieniam w niej "w locie" zasilanie wentyli z 12v do 5v.
Na 5v są bezgłośne, znaczy są zagłaszane przez kartę i zasilacz ;P
Na 12v troche wyją, ale ładnie schładzają bude która po podkręceniu napraaaawde się grzeje. 12v daję tylko do gier, do innych zastosowań wystarcza 5v.
Miałem kiedyś regulator obrotów ale się zepsuł... i szkoda mi pieniędzy teraz bo mam to samo a estetycznie mnie nie razi ;P Przyzwyczaiłem się.
A tej budy nie polecam, moim zdaniem jest do dupy i źle wybrałem.
Jest za krótka, szyna na urządzenia 3,5" nie jest demontowywalna i nie została przesunięta żeby wkładać dyski od boku (jak to ostatnio popularne) tylko tradycyjnie.
Dla mnie zupełnie nie potrzebna bo HDD leży na gąbce pod napędem ;] W ten sposób nie słychać głowicy nawet w nocy :) Może się defragmentować podczas snu ;P Nigdy bym nie wkręcił dysku w jego miejsce, bo zaczyna być słyszalny ^^
@TheMooN
Chciałem zamontować zasilacz dołem, ale zauważyłem że zamontowany wentylator jest ZNACZNIE cichszy przy ustawieniu go w tej pozycji, przy zasłonieniu go podłogą obudowy jeszcze zwiększa się hałas, a po włożeniu filtra to ssie jak mały odkurzacz ;)
A tak jest cicho, robi się lekko ciepły przy najdłuższej rozgrywce, i jeszcze odprowadza powietrze z obudowy ;) Zamiast ssać spod kompa.
Ten zasilacz jest naprawde chłodny, dopiero po spróbowaniu na nim GTX580 zrobił się ciepły, ale nie parzył absolutnie.
Tylko ten jego wentyl mógłby być cichszy, w opiniach na necie jest naprawde cichy, ale ja się nie zgadzam bo go słychać ;P
W ogóle ten zasilacz nie został zaprojektowany do montowania go na spodzie. Ma za krótkie kable do płyty głównej. Ledwo teraz dosięgają do styków, po odwróceniu go na dół zasilacz wręcz wisiał na płycie. Tak jak teraz jest idealnie.
Lubie kombinować tanim kosztem ;P
EDIT:
Co do obudowy jeszcze, to w ogóle do dupy nie potrzebne są te miejsca na 2 wentyle na górze.
Żadnego nie mogłem wykorzystać bo dzięki założeniu chłodzenia CPU jest tam może z półtora cm miejsca między radiatorem a budą ;]
Nawet wentyl slim by się nie zmieścił. Musiałbym zmienić chłodzenie na jakiegoś ORBa (nie warto), a wystarczyło by tylko dać obudowe 3 cm wyższą, tak żeby płyta główna nie była przykręcana od razu przy górnej krawędzi. Błąd konstrukcji.
Teraz zmieniłem napęd, bo poprzedni był jeszcze na ATA i nie nagrywał DVD DL, ten nowy napęd jest troche krótszy i da się chyba zmieścić wentyl na górze koło napędu, wczesniej nie miałem takiej możliwości... ale po co mam dodawać skoro teraz jest wystarczająco chłodno ;P
Cały czas się boję że kiedyś coś wyleję nie chcący i przez te nieszczęsne otwory zrobie basen na grafice ^^
A kiedyś na starej budzie stawiałem piwo... xD (noo co ? xD czasem się zdarzyło)
TheMooN, co do jednostki............ to pokaż kotku co masz w środku xD |