Wszystko o diabelskich owocach. Piszecie tutaj, jaki jest wasz ulubiony, komentujecie ogólnie owoce oraz sposoby na jakie można je wykorzystać. Tutaj również możecie podawać propozycje na nowe owoce (szczególnie miłe widziane wypowiedzi, moc twórcza fanów czasami bywa naprawdę interesująca ^^). Także zapraszam do dyskusji. ;]
W ramach przypomnienia spis owoców (z góry przepraszam jeśli coś pominęłam, ale jestem tylko człowiekiem): Typ Paramecia
- Gomu Gomu no Mi - Owoc ten czyni ciało użytkownika gumowym. Ręce,nogi,wszystkie narządy wewnętrzne a nawet kości i układ krwionośny.
- Bara Bara no Mi - Po zjedzeniu go ciało użytkownika jest w stanie się dzielić.
- Goe Goe no Mi - Osoba posiadająca ten owoc tworzy za pomocą krzyku wielką falę uderzeniową.
- Sube Sube no Mi - Owoc zapewnia użytkownikowi zupełnie śliskie i gładkie ciało.
- Hiso Hiso no Mi - Owoc ten zapewnia użytkownikowi komunikację z wszelkimi zwierzętami.
- Kama Kama no Mi - Po zjedzeniu tego owocu użytkownik otrzymuje długie pazury,które mogą przecinać wiele powierzchni.
- Bomu Bomu no Mi - Ten owoc sprawia,że całe ciało jego użytkownika zamienia się w jeden wielki materiał wybuchowy.
- Kilo Kilo no Mi - Dzięki niemu waga użytkownika jest bardzo zmienna; od lekkości piórka po ciężar kilku ton.
- Doru Doru no Mi - Owoc ten zamienia ciało człowieka w wosk.
- Kachi Kachi no Mi - Owoc sprawia,że ciało użytkownika staje się twarde jak kamień.
- Baku Baku no Mi - Dla użytkownika tego owocu wszystko jest jadalne i smaczne.
- Mane Mane no Mi - Moc tego owocu tworzy niemal idealną kopię jakiejkolwiek osoby, której twarzy się dotknie.
- Toge Toge no Mi - Dzięki niemu w dowolnym miejscu na powierzchni ciała może wyrosnąć kolec.
- Supa Supa no Mi - Moc tego owocu tworzy na ciele użytkownika ostrza zdolne pociąć cały budynek na kawałki.
- Hana Hana no Mi - Dzięki temu owocowi można rozprzestrzeniać każdą część swojego ciała na dowolną powierzchnię,inne ciało,czy przedmiot.
- Ori Ori no Mi - Owoc ten pozwala na tworzenie zwartych obręczy.
- Bane Bane no Mi - Moc tego owocu zamienia nogi w dwie duże sprężyny umożliwiające dalekie i szybkie skakanie.
- Noro Noro no Mi - Owoc ten pozwala wysyłać fale nałądowane cząsteczkami, które ogromnie spowalniają przeciwnika.
- Nemu Nemu no Mi - Owoc hipnotyzuje daną osobę i daje mu kontrolę nad jego wspomnieniami.
- Doa Doa no Mi - Dzięki temu owocowi Blueno jest w stanie tworzyć drzwi w każdej powierzchni.
- Awa Awa no Mi - Dzięki niemu można na całym ciele stworzyć pianę i bąbelki. Przeciwnik przy kontakcie z tą pianą traci zdolność jakiegokolwiek większego ruchu.
- Beri Beri no Mi - Osoba,która zjadła ten owoc jest w stanie dzielić swoje ciało na wiele małych części w kształcie kulek.
- Sabi Sabi no Mi - Moc tego owocu daje człowiekowi „rdzawy dotyk”
- Atsu Atsu no Mi - Dzięki niemu dana osoba staje się niebezpiecznie gorąca.
- Yomi Yomi no Mi - Z pomocą tego owocu osoba po śmierci zawsze zmartwychwstaje.
- Kage Kage no Mi - Po zjedzeniu tego owocu użytkownik jest w stanie zabierać czyjś cień,który w pewnym sensie jest jego duszą.
- Horo Horo no Mi - Moc tego owocu polega na wytwarzaniu duchów o kilku właściwościach: negatywne, wybuchowe.
- Suke Suke no Mi - Jego zdolnością jest stawanie się niewidzialnym.
- Nikyu Nikyu no Mi - Owoc daje moc popychania powietrza z prędkością światła.
- Ami Ami no Mi - Osoba używająca tego owocu jest w stanie tworzyć rozmaitego rodzaju sieci.
- Mero Mero no Mi - Dzięki mocy tego owocu użytkownik jest w stanie wysłać promień, który po ugodzeniu przeciwnika to jakakolwiek,choćby i najmniejsza cząstka pożądania u niego urośnie i zamieni tą osobę w kamienny posąg.
- Doku Doku no Mi - Owoc sprawia, że jest się chodzącą trucizną.
- Horu Horu no Mi - Owoc daje moc panowania nad swoimi i cudzymi hormonami.
- Choki Choki no Mi - Osoba używająca tego owocu potrafi zamienić swoje ręce w parę wielkich nożyczek.
- Gura Gura no Mi - Owoc zdolny do wywołania trzęsień ziemi tak na powierzchni ziemi,jak i na morskim dnie.
Typ Zoan
- Hito Hito no Mi - Owoc ten po zjedzeniu przez zwierze daje mu ludzkie umiejętności.
- Ushi Ushi no Mi - Po zjedzeniu go użytkownik może zamieniać się w bizona.
- Tori Tori no Mi - Osoba go używająca zamienia się w sokoła lub półczłowieka – półsokoła.
- Mogu Mogu no Mi - Dzięki niemu dana osoba może zamieniać się w kreta.
- Inu Inu no Mi - Użytkownik może zamieniać się w szakala.
- Uma Uma no Mi - Owoc zmianai użytkownika w konia.
- Neko Neko no Mi - Owoc ten daje możliwość przemiany w lamparta.
- Ushi Ushi no Mi - Po zjedzeniu go człowiek może zamieniać pół człowieka-pół żyrafę.
- Inu Inu no Mi - Osoba,która zje ten owoc może zamieniać się w wilka lub półczłowieka-półwilka.
- Hebi Hebi no Mi - Dzięki temu owocowi można zmieniać się w anakondę o sporych rozmiarach.
- Hebi Hebi no Mi - Za pomocą tego owocu można zmieniać się w kobrę.
Typ Logia
- Moku Moku no Mi - Użytkownik tego owocu jest w stanie kontrolować wszelki dym i parę oraz sam jest zbudowany z dymu.
- Mera Mera no Mi - Logia ta daje możliwość panowania nad żywiołem ognia.
- Suna Suna no Mi - Moc tego owocu zapewnia użytkownikowi kontrolę nad piaskiem.
- Goro Goro no Mi - Dzięki niemu użytkownik sprawuje władzę nad piorunami i elektrycznością.
- Hie Hie no Mi - Owoc ten pozwala użytkownikowi na kontrolę nad lodem.
- Yami Yami no Mi - Osoba władająca tym owocem potrafi panować nad ciemnością.
- Pika Pika no Mi - Za pomocą tego owocu użytkownik panuje nad mocą światła.
Moim zdaniem też logia, choć na każdą logię znajdzie się owoc który może ja pokonać jak np. w przypadku Goro Goro no Mi i Gomu Gomu no Mi ;)
A jeśli chodzi o ulubiony owoc to nie mam takiego, choć w życiu przydała by się czasem zdolność bycia niewidzialną ;P O a owoc zatrzymujący czas też by był przydatny ;D
mnie tylko zastanawia dlaczego Doku Doku no Mi to paramecia :<
mi się jeszcze podoba władza nad elektrycznością, ale w sumie fajnie by było mieć moc mr. 2 i oszukiwać ludzi xD chociaż nienawidzialność byłaby bardziej praktyczna.
a no i zdaje mi się czy brakuje mocy Marco? nie czepiam się czy coś, tylko mówię xD
Najsilniejsza jest Logia, Ale jak dla mnie najfajniejsze są owoce paramencia ;)
Dla dziewczyn najfajniejszy owoc to chyba jeden z owoców ROOKIE, których spotkał Luffy na Archipelagu Saboady. (smukły owoc?) Tylko niech ktoś mi przypomni kto go zjadł ;)
Też zagłosowałam na Logię, aczkolwiek najciekawsze i często nieźle silne są typy Paramencia.
Co do ulubionego owocu to jest to Mera Mera no Mi; efektowny no i Ace jest właścicielem, a to troszkę robi swoje. Jednak najbardziej chciałabym mieć moc owocu Noro Noro no Mi lub Suke Suke no Mi, bo najkorzystniejsze by był w naszym świecie. Ahh, ile by można osiągnąć, gdyby tak zatrzymywać czas. *____* (A ile zobaczyć będąc niewidzialnym ;P)
Generalnie najsilniejsza jest Logia i to nie powinno podlegać wątpliwości. Oczywiście są silne paramecie czy zoany ale logia to jest to ^^ Ulubiona ? Akainu, nie pamiętam nazwy ;)
Warto wspomnieć o zoanie X-Drake'a, jego piracki wygląd + dinozaur = cudo :)
Ja wybrałem logię jak większość a najbardziej chciałbym mieć moc owoców który zmieniłby mnie w kota (normalnego uwielbiam koty) lub owoc iluzji jego moc to doskonała iluzja która może zabić (dosłownie) użytkownik tworzy okrąg podobny do okręgu Law'a , i każdy kto w niego wejdzie poczuje , zobaczy i usłyszy co tylko zechce użytkownik . minusem tego owocu jest że jeżeli osoba z mocnym Haki użyje go iluzja rozpłynie się albo osoba z niezachwianym umysłem to znaczy ma czysty umysł o niczym nie myśli lub myśli o dobrych rzeczach dla niego np. wyobrazi sobie wyjście w spokoju (o który trudno) będzie mógł uciec albo wykorzystać iluzję przeciwko użytkownikowi (np. wyobrazi sobie super ekipe którzy zajmą się userem ) owoc można nazwać owocem sztucznej rzeczywistości gdyż mimo wszystko to iluzja można się zranić , najeść , zginąć . Czyli innymi bardzo przydatny owoc gdy nie ma się przyjaciół jedzenia statku i innych rzeczy . to ja koncze bo się mocno rozpisałem :D
Ale są jeszcze owoce które nie są ani paramecią/zoan czy logią. Np. ta moc Trafalgara albo Brooka. Z typów to najlepsza jest logia ale generalnie najlepszy owoc to moim zdaniem feniks Marco <3 Mistyczny typ zoan *--*
Mityczne zoany jak dla mnie :D Ogolnie to bylo mowione ze zoany sa najlepsze jesli chodzi o walke a logia sa rzadsze i daja mozliwosc "unikow" No i jeszcze zalezy jaka logia bo lod czy lawa moga spieprzyc dzien. Ale plyniesz z logia do new worlda i przy haki dostajesz jak kazdy i juz trzeba sie bronic a nie tylko zmiatac wrogow. A zoany dalej sa najlepsze w "walce wrecz", nawet kiedy przeciwnikiem jest haki. Jeszcze do tego taki Marco z feniksem? Toz to logia na sterydach. Sengoku tez wymiata swoim cielskiem. Cala zaloge BB wziasc na siebie wtf.