Forum Settings
Forums
New
Apr 26, 2014 12:47 PM

Sep 2008
423
Wrocław

Mediateka
Plac Teatralny 5

Trochę Hanami, stare tytuły Egmontu, One Piece, Fullmetal, Naruto, nie duży zbiorek, ale coś tam można znaleźć (ja np. ucieszyłam się z Record of Lodoss War czy Exaxxiona :3 )

Filia nr 42
ul. Serbska 5 a
fanpage biblioteki: https://www.facebook.com/pages/Miejska-B...3942299698
Znajduje się tam "Manga Cafe" co nawet widać w logo i spotkania co jakiś czas, o których można się dowiedzieć z fanpage'a między innymi :3 Tam też czasami piszą o nowinkach, m.in. o mangach, np. niedawno był post o "Było nas jedenaścioro" J.P.Fu

Biblioteka przyjmuje stare, podniszczone mangi, których już nie potrzebujecie. Jakaśtam część mangowych zbiorów tutaj to są DARY od mangowców, więc jest to na prawdę wspaniałe miejsce. Zbiórki były organizowane kilka lat temu na konwentach itp.

Tasiemce J.P.Fu, dość dużo Waneko, w tym nowsze tytuły typu Special A, Beast Master, Karneval, ale też Carciphona od Yumegari czy tomik Vassalorda od Studia JG, cała ścianka mang ogólnie XD

Kraków

Arteteka
ul. Rajska 12 (wejście od ul. Szujskiego)

dużo wszystkiego - Hanami, Waneko, J.P.F, nawet Zakuro od Studia JG jest

Gdańsk

Biblioteka Manhattan
Aleja Grunwaldzka 82, II piętro

z tego co widzę to jest tam na prawdę dużo tytułów, nawet wypatrzyłam "Miłość krok po kroku" :3 Znalazłam w katalogu też np. 35 tom One Piece po ... NIEMIECKU. Wydaje mi się, że może to być ciekawe miejsce z porządnym mangowym zbiorem.

Warszawa

Ambasada Japonii
Al. Ujazdowskie 51

o bibliotece: "Zapraszamy do korzystania z liczącej około 5000 pozycji biblioteki, w której znajdują się publikacje z takich dziedzin, jak: kultura, sztuka, literatura, historia, polityka czy gospodarka Japonii. Do dyspozycji czytelników jest również telewizor, na którym można oglądać telewizję japońską, a także filmy na DVD.
Wypożyczamy książki, płyty CD z muzyką japońską oraz filmy dokumentalne, fabularne i animowane na DVD."

Nie wiem co tam dokładnie można znleźć oprócz anime, japońskiej telewizji i mang od Hanami, jak ktoś polezie to niech opisze wrażenia :3

Bydgoszcz

ShiroKuro (biblioteka mangi w MDK nr 4)
ul. Dworcowa 82, sala 19 (na najwyższym piętrze)

Godziny otwarcia (mogą się zmienić): wtorek, czwartek i piątek 16:00-19:00. W pozostałe dni nieczynne.
Strona (warto zaglądać, bo raz - chwalą się nowymi nabytkamii, a dwa - jest info w razie jakichś zmian otwarcia): https://www.facebook.com/pages/ShiroKuro-Biblioteka-Mangi/671282082938579?fref=ts

Świeżo otwarte miejsce (we wrześniu 2014 bodajże), ale z rozmachem co rusz wbogacają się o nowe tomiki. Z pozycji, które mi się rzuciły w oczy: Beast Master, Full Metal Alchemist, Neon Genesis Evangelion, .hack, MARS, Death Note (komplet), Toradora, Kaichou wa Maid-sama, Ao no Exorcist...
Poza mangami mają też czasopisma animangowe i zdaje się, że mignęły mi też jakieś książki o Japoni.

Co do korzystania: z miejsca można przyjść, zarejestrować się i od razu wypożyczyć. Póki co jest to trochę w proszku, ale system działa :) Można wypożyczyć tylko jeden tomik na raz (dwa, jeśli ofiarowało się jakiś tomik na rzecz biblioteki) i na jeden tydzień. Na początku trochę jęknęłam, że tak krótko można trzymać (jestem typem, który wypożycza po pięć książek i potem czyta wszystkie naraz), ale potem pomyślałam, że może to i lepiej, bo jest większa cyrkulacja i łatwiej się będzie można dorwać do obleganego tytułu. A, można też czytać na miejscu.
NikorinAug 25, 2016 12:55 PM
oxo.anime.xox.manga.oxo.
Reply Disabled for Non-Club Members
Apr 30, 2014 9:45 AM

Sep 2009
139
Szczecin

Filia nr 28
Plac Lotników 7

Trochę starszych tytułów wydanych przez JPF (często tylko początkowe tomy), pięć tomów Edenu i sporo mang wydanych przez Hanami.

Książnica Pomorska
Podgórna 15

Nie wiem co tam jest dokładnie, bo sprawdzałem tylko kilka tytułów katalogiem, ale zdają się mieć trochę serii od głównych wydawnictw.
Aug 8, 2014 11:43 AM

Dec 2011
10
Nikorin said:
Wrocław

Mediateka
Plac Teatralny 5

Trochę Hanami, stare tytuły Egmontu, One Piece, Fullmetal, Naruto, nie duży zbiorek, ale coś tam można znaleźć (ja np. ucieszyłam się z Record of Lodoss War czy Exaxxiona :3 )

Dla Hanami chętnie bym tam zajrzała. :) Zastanawiałam się nawet, czy właśnie części mang gdzieś nie oddać, bo jest tego całkiem sporo na półce, a niektóre tomiki są dość mocno podniszczone, więc nikt ich raczej nie kupi. Orientujesz się może czy w Bibliotece Wojewódzkiej we Wrocławiu są jakieś mangi?
Aug 22, 2014 4:41 AM

Sep 2008
423
Niestety nie wiem czy akurat w tej bibliotece są jakieś mangi :(
Wiem, że mangi chętnie przyjmuje filia na Serbskiej. Zaczęli swoją "kolekcję" właśnie od mang czytelników, później były zbiórki na Niuconach.
oxo.anime.xox.manga.oxo.
Oct 14, 2014 5:54 PM

Sep 2013
2
Bydgoszcz

ShiroKuro (biblioteka mangi w MDK nr 4)
ul. Dworcowa 82, sala 19 (na najwyższym piętrze)

Godziny otwarcia (mogą się zmienić): wtorek, czwartek i piątek 16:00-19:00. W pozostałe dni nieczynne.
Strona (warto zaglądać, bo raz - chwalą się nowymi nabytkamii, a dwa - jest info w razie jakichś zmian otwarcia): https://www.facebook.com/pages/ShiroKuro-Biblioteka-Mangi/671282082938579?fref=ts

Świeżo otwarte miejsce (we wrześniu 2014 bodajże), ale z rozmachem co rusz wbogacają się o nowe tomiki. Z pozycji, które mi się rzuciły w oczy: Beast Master, Full Metal Alchemist, Neon Genesis Evangelion, .hack, MARS, Death Note (komplet), Toradora, Kaichou wa Maid-sama, Ao no Exorcist...
Poza mangami mają też czasopisma animangowe i zdaje się, że mignęły mi też jakieś książki o Japoni.

Co do korzystania: z miejsca można przyjść, zarejestrować się i od razu wypożyczyć. Póki co jest to trochę w proszku, ale system działa :) Można wypożyczyć tylko jeden tomik na raz (dwa, jeśli ofiarowało się jakiś tomik na rzecz biblioteki) i na jeden tydzień. Na początku trochę jęknęłam, że tak krótko można trzymać (jestem typem, który wypożycza po pięć książek i potem czyta wszystkie naraz), ale potem pomyślałam, że może to i lepiej, bo jest większa cyrkulacja i łatwiej się będzie można dorwać do obleganego tytułu. A, można też czytać na miejscu.

Z moich krótkich obserwacji (nie jestem też jakimś specem od polskiego rynku) wynika, że nowości szybko się tu pojawiają (obecnie jaram się moją pierwszą zdobyczą "Śmiechem w chmurach" ^^) a - że tak powiem -"starsze dzieła" są konsekwentnie kontynuowane. Także jeśli ktoś mieszka w okolicy, wpadać i czytać :)
MikorinTheGreatNov 1, 2014 7:01 PM
Jun 29, 2015 9:13 AM
Apr 2012
26
Cześć! Czy wie ktoś może jakie mangi można znaleźć w ambasadzie Japonii w Warszawie? Szukałem na ich stronie internetowej i wyszukałem na liście tylko 2 mangi.
Jun 29, 2015 12:19 PM

Sep 2008
423
można dostać miedzy innymi te, które ostatnio dostali od Studia JG:
https://www.facebook.com/JapanEmb.Poland/posts/946678488687189
oxo.anime.xox.manga.oxo.
Aug 20, 2015 1:33 PM
Apr 2012
26
Jakie są inne tytuły w bibliotece w Gdańsku? Może ktoś podać, proszę.
Oct 22, 2015 1:36 PM
Oct 2015
6
pełen spis w bibliotece Shirokuro w Bydgoszczy znajdziecie tu:
http://www.shirokuro.pl/index.php?nr=0x009
Na chwilę obecną mamy dobrze ponad 1350 tomików + czasopisma i pełno innych fajnych rzeczy.
Oct 28, 2015 4:35 PM

Aug 2010
34
Oo, wybór ładny, ale Witchcrafta to bym jednak po kimś nie chciał czytać :D No i strona trochę przenosi do początku milenium tym designem :D
Jan 3, 2016 12:43 PM
May 2013
1
Witam! Tu częsty bywalec biblioteki ambasady Japonii, maja tam sporo (15~20+) serii, większość niestety tylko do czytania na miejscu, do czego zachęcam, darmowa pyszna zielona herbata w komplecie. Z serii, które pamiętam, że mają: kokoro connect, haganai, girls und panzer, naruto, dragon ball, silver spoon, helsing, cat shit one, wolf and spice, oh my goddes, death note, fullmetal. Więcej tytułów nie pamiętam, za wszystkie serdecznie dziękuję i poprawę obiecuję. Niedługo się tam wybieram więc jeśli macie jakieś pytania chętnię pomogę.
Aug 20, 2016 2:51 PM
Oct 2015
6
Karu-kun, fakt strona nie na te czasy, ale póki z kasą jest jak jest, to nie ma innego wyjścia. Zresztą ma ona dla nas o tyle znaczenie, że jak ktoś z nas idzie do empiku lub gdziekolwiek indziej, to ma aktualny spis tomów pod ręką. Co do czytania po kimś, no cóż, w końcu to biblioteka, a nie księgarnia. Nie mamy żadnych obowiązkowych składek. Każdy może korzystać kompletnie gratis.
Pełne zasoby (obecnie ponad 1900 tomów, i to nie licząc powtarzalnych egzemplarzy [z tymi to mamy ponad 2150] + mnóstwo czasopism poczynając od pierwszego wydania Kawaii i mało już teraz znanego Animegaido) kompletujemy całkowicie sami, bez żadnych dotacji, wsparcia lokalnych bibliotek czy uczelni). Wszystko opłacamy sami, łącznie z regałami, na których po kupieniu kolejnych tomów szybko wyczerpuje się miejsce. Coraz częściej sprowadzamy mangi anglojęzyczne zza granicy, wszystko na własny koszt.
Każdy z nas, kto ma jakiś wkład w bibliotekę robi to wyłącznie z własnej woli i dla sprawy, bo rzecz jasna nie zarabiamy na tym. Dzięki temu każdy może czytać co chce, nawet jeśli go nie stać na zakup ulubionych tytułów.
Bogu dzięki mamy gratisowe miejsce na bibliotekę w domu kultury. Ale akurat dom kultury na tym dobrze wychodzi :P.
Do tego brakuje nam już dosłownie kilku tomów (nie całych serii, tylko pojedynczych tomów), do skompletowania wszystkiego co z mang wyszło w Polsce od zarania dziejów, czyli dobrych 20 lat. To akurat postawiłem sobie jako sprawę honoru, daleko do osiągnięcia tego celu już nie mamy, ale z uwagi na dostępność pewnych tomików, na niektóre polowaliśmy przez ładnych parę miesięcy, więc akurat to jeszcze może trochę potrwać.
Pozostaje nam oczywiście satysfakcja, że powiedzmy sobie szczerze, jesteśmy z całą pewnością jedną z największych bibliotek mangi w Polsce.
Oczywiście zapraszamy i Ciebie, jak będziesz w Bydgoszczy.

A propos tu macie linka do nas na fb, gdzie możecie zobaczyć m.in. zdjęcia naszych zasobów, aktualizowane na bieżąco:
https://www.facebook.com/ShiroKuro-Biblioteka-Mangi-671282082938579/

PS oczywiście przyjmujemy także dary od osób, które likwidują swoje własne domowe kolekcje z różnych powodów.
PS2 przynależność do biblioteki nie ogranicza się tylko do mieszkańców Bydgoszczy, mamy członków spoza miasta, powiatu, a nawet spoza województwa kujawsko-pomorskiego.
PS3 poprawiamy niekonsekwentne działania niektórych tutejszych wydawnictw, które niejednokrotnie przerywały serie i potem już ich nie kontynuowały. Więc po prostu zaczynamy, w miarę możliwości, sprowadzać nie wydane tomy zza granicy po angielsku. Na razie udało nam się w ten sposób zamknąć serię Ragnarok. Mamy wszystkie 10 tomów!!! W tym 7 po polsku, bo tyle u nas wyszło, reszta po angielsku.
PS4 Obecnie można pożyczać za jednym zamachem do 10 tomów.
mrjogurtAug 20, 2016 3:16 PM
Aug 25, 2016 12:55 PM

Sep 2008
423
Zaktualizowałam listę o bibliotekę ShiroKuro :)
oxo.anime.xox.manga.oxo.
Nov 21, 2017 11:43 PM
Oct 2015
6
Witam ponownie.
Zapraszam do odwiedzenia naszej zupełnie nowej strony www.shirokuro.org
Mamy już ponad 2,5k mang, w tym sporo anglojęzycznych pełnych serii, np. Claymore, Rosario+Vampire czy Zero no Tsukaima
Nov 23, 2023 1:39 AM
Oct 2010
2
Reply to -Shenobi-
Jakie są inne tytuły w bibliotece w Gdańsku? Może ktoś podać, proszę.
@-Shenobi- Wszystkie mangi w gdańskiej bibliotece są skatalogowane tu: https://katalog.wbpg.org.pl/search
Wystarczy z boku pod opcją "Gatunek" wybrać "manga". Jest tego naprawdę sporo
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Ankieta o wydawnictwach mangowych

Small_Yolk - May 15

14 by Small_Yolk »»
May 19, 6:14 AM

» [Interest Stacks] Kolekcje mang

LittleStar - Nov 15, 2023

4 by Rokelliel »»
Apr 5, 8:00 AM

» Nasze kolekcje mang i nie tylko

allieann - Mar 20, 2017

1 by LittleStar »»
Jan 5, 2:18 PM

Sticky: » Lista Wydawnictw

2 by LittleStar »»
Nov 15, 2023 1:23 PM

Sticky: » Light Novel u nas wydane

2 by LittleStar »»
Nov 15, 2023 1:17 PM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login