Wrocław
Mediateka
Plac Teatralny 5
Trochę Hanami, stare tytuły Egmontu, One Piece, Fullmetal, Naruto, nie duży zbiorek, ale coś tam można znaleźć (ja np. ucieszyłam się z Record of Lodoss War czy Exaxxiona :3 )
Filia nr 42
ul. Serbska 5 a
fanpage biblioteki: https://www.facebook.com/pages/Miejska-B...3942299698
Znajduje się tam "Manga Cafe" co nawet widać w logo i spotkania co jakiś czas, o których można się dowiedzieć z fanpage'a między innymi :3 Tam też czasami piszą o nowinkach, m.in. o mangach, np. niedawno był post o "Było nas jedenaścioro" J.P.Fu
Biblioteka przyjmuje stare, podniszczone mangi, których już nie potrzebujecie. Jakaśtam część mangowych zbiorów tutaj to są DARY od mangowców, więc jest to na prawdę wspaniałe miejsce. Zbiórki były organizowane kilka lat temu na konwentach itp.
Tasiemce J.P.Fu, dość dużo Waneko, w tym nowsze tytuły typu Special A, Beast Master, Karneval, ale też Carciphona od Yumegari czy tomik Vassalorda od Studia JG, cała ścianka mang ogólnie XD
Kraków
Arteteka
ul. Rajska 12 (wejście od ul. Szujskiego)
dużo wszystkiego - Hanami, Waneko, J.P.F, nawet Zakuro od Studia JG jest
Gdańsk
Biblioteka Manhattan
Aleja Grunwaldzka 82, II piętro
z tego co widzę to jest tam na prawdę dużo tytułów, nawet wypatrzyłam "Miłość krok po kroku" :3 Znalazłam w katalogu też np. 35 tom One Piece po ... NIEMIECKU. Wydaje mi się, że może to być ciekawe miejsce z porządnym mangowym zbiorem.
Warszawa
Ambasada Japonii
Al. Ujazdowskie 51
o bibliotece: "Zapraszamy do korzystania z liczącej około 5000 pozycji biblioteki, w której znajdują się publikacje z takich dziedzin, jak: kultura, sztuka, literatura, historia, polityka czy gospodarka Japonii. Do dyspozycji czytelników jest również telewizor, na którym można oglądać telewizję japońską, a także filmy na DVD.
Wypożyczamy książki, płyty CD z muzyką japońską oraz filmy dokumentalne, fabularne i animowane na DVD."
Nie wiem co tam dokładnie można znleźć oprócz anime, japońskiej telewizji i mang od Hanami, jak ktoś polezie to niech opisze wrażenia :3
Bydgoszcz
ShiroKuro (biblioteka mangi w MDK nr 4)
ul. Dworcowa 82, sala 19 (na najwyższym piętrze)
Godziny otwarcia (mogą się zmienić): wtorek, czwartek i piątek 16:00-19:00. W pozostałe dni nieczynne.
Strona (warto zaglądać, bo raz - chwalą się nowymi nabytkamii, a dwa - jest info w razie jakichś zmian otwarcia): https://www.facebook.com/pages/ShiroKuro-Biblioteka-Mangi/671282082938579?fref=ts
Świeżo otwarte miejsce (we wrześniu 2014 bodajże), ale z rozmachem co rusz wbogacają się o nowe tomiki. Z pozycji, które mi się rzuciły w oczy: Beast Master, Full Metal Alchemist, Neon Genesis Evangelion, .hack, MARS, Death Note (komplet), Toradora, Kaichou wa Maid-sama, Ao no Exorcist...
Poza mangami mają też czasopisma animangowe i zdaje się, że mignęły mi też jakieś książki o Japoni.
Co do korzystania: z miejsca można przyjść, zarejestrować się i od razu wypożyczyć. Póki co jest to trochę w proszku, ale system działa :) Można wypożyczyć tylko jeden tomik na raz (dwa, jeśli ofiarowało się jakiś tomik na rzecz biblioteki) i na jeden tydzień. Na początku trochę jęknęłam, że tak krótko można trzymać (jestem typem, który wypożycza po pięć książek i potem czyta wszystkie naraz), ale potem pomyślałam, że może to i lepiej, bo jest większa cyrkulacja i łatwiej się będzie można dorwać do obleganego tytułu. A, można też czytać na miejscu. |