Forum Settings
Forums
New
Oct 28, 2007 2:21 AM

May 2007
40
Забелязвам, че едно 96% от хората гледат повече аниме, отколкото четат манга. На какво се дължи това? Нали уж мангата е "началото", пък и излиза в много томове, който разгръщат историята докрая. Докато в анимето всичко се свежда до 13/26/51/???/ епизода, 1-2 филма, 4-5 ОВИ и след това си биеш главата в стената и си казваш - защо свършиииии??. :D

Аз отскоро почнах да чета манга и мисля да оставя малко аниметата - просто много популярни манга заглавия са still ongoing, докато аниметата по тях отдавна са свършили .....

П.П. АКО ПРАВИХА МАНГИТЕ ОЦВЕТЕНИ, ЩЕШЕ ДА ИМА ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ xD ^.^ :P =] ((((((((((((((:
Reply Disabled for Non-Club Members
Pages (2) [1] 2 »
Oct 29, 2007 9:48 AM
Mar 2007
55
А...не е заради липсата на цвят. Просто да четеш манга на компютър си е малко или много изморително, особено ако нямаш програма за целта (предполагам, че доста хора нямат). Не всеки може да си позволи да си купи манга по интернет, да не говорим пък цели поредици. Другата причина е, че да гледаш аниме е доста по-лесно xD. Но при всички положения мангата е по-доброто от двете - историята се разглежда изцяло, не се пропускат събития и тн, и най-важното - НЯМА ТЪПИ ФИЛЪРИ xD~
Nov 20, 2007 6:45 AM

Oct 2007
170
Мдам,мангата не се чете главно от мързел. Поне в моя случай е така XD
В повечето случаи е за предпочитане пред анимето,нооо... все пак мързела си казва думата XD
Nov 21, 2007 1:34 AM

May 2007
40
А всъщност с мангата напредваш много по бързо отколкото с аниме (лични наблюдения). С подходяща музика за 1 час ще изчетеш като качество и количество 1,5 повече отколкото би гледал аниме. Не казвам 2 пъти повече, защото с мангата има и други фактори на разсейване (чат,скайп етц.) ^^ А и другото хубаво е че не може да ти се накъсва чрез чата, докато с аниме е много неудобно да чатиш и да гледаш (пауза-връщаш назад, четеш кво са казали - пускаш-разсейваш се малко с чат и пак ->пауза-връщаш назад, четеш кво са казали - пускаш). Докато с мангата имаш възможноста да спреш да четеш по средата на чаптъра и утре да си продължиш, а при анимето се нацепва много гадно така.

Извод - Четете манга повечко :P
Nov 21, 2007 12:31 PM

Oct 2007
170
Ммм...
В повечето случаи, или гледам, или чета, или чатя. XD
Поради причината, която ти описа по-горе, необичам да върша този тип дейности едновременно.
Е,да. С музиката,мангата наистина се чете бързо за 1 час,но понякога и толкова не мога да отделя. И в крайна сметка 1 том мога да го мотая около месец. >_<`
Бе мани,аз съм трaгичен случай XD
Nov 21, 2007 10:39 PM

May 2007
40
E добре тогава как гледаш аниме ;D За мангата на ден 10 мин стигат (примерно почивка м/у предметите когато учиш...ако си още ученик де ;P) за 1 чаптър. 1 седмица на ден по 1 чаптър стават 7 чаптъра - 1 том. Докато за аниме ти трябва да отделяш мин. на ден по 21 мин. Къде е разликата ? Двойно повече при аниметата :D

И едно друго нещо е вярно - аниметата се развиват по-бързо и затова 3-4 чаптъра манга = 1 епизод аниме(това е много относително все пак). Обаче 7 чаптъра(1 том) следователно са равни на 1.5 епизода аниме като количество. Иначе като качество анимето бие - раздвижен арт, силна музика, яко озвучение, много Цветове ;P Но нищо не се сравнява с това да си го представяш всичко сам ^_^
Nov 22, 2007 12:14 AM

Oct 2007
170
Dude,мангата я чета на РС-то и в повечето случаи очите ми се натоварват повече, отколкото ако гледам мърдащи се фигурки докато вечерям/обядвам или закусвам за 20 мин. :]
Nov 22, 2007 8:24 AM
May 2007
2
Наскоро започнах да чета манга, по точно Berserk. Незнам дали oстаналите манги са така зарибяващи, но ще видим защото някои анимета просто насилват да четеш мангата за да видиш как се развиват нещата в историята.
Nov 25, 2007 8:43 AM
May 2007
2
И аз чета малко манга... не много, но е достатъчно (за мен :>)
Доста по-подробно е разказана историята в мангата, от колкото в анимето. А и има манги, на които все още не е направено аниме.

На скоро почнах да чета мангата на Claymore... според мен е на едно ниво с анимето... но ако Раки го нямаше в мангата, щеше да е пълна лудница. xD
Feb 17, 2008 11:33 AM
Feb 2008
9
Никога не съм чел и няма и намерение да чета.Причините амии първо ще ми е тъпо да чета на компа, изобщо не ми е удобно така, а да ги принтирам пълен абсурд.Като бях тва лято в германия си бях харесал няколко, но цената ми се видя височка а да и тва че не са цветни също си казва думата ^^.Пък и мързи ме и анимето си 1000 пъти по добро.Добре се оправдах =].
Mar 10, 2008 2:45 PM

May 2007
40
@Nirolo хахаххахах, доколко анимето е в повече пъти по-добре може да се поспори ;) Факт е че и двете си имат плюсове и минуси - при аниметата плюсовете са повече сякъш, докато при мангата минусите са по-малко. С това нещата почти се изравняват. И на мен повече ми харесва да гледам аниме, но и мангата си има своя чар. Факт е обаче, че ако ги обединиш става "резачка" ;D

@RonTayan Ба повечето манги са в няколко пъти по яки и стойностни от аниметата като съжет и развитие на персонажи. ;P

@Silmarilien Емм то и при аниметата трябва да четеш доста бързичко, за да можеш да отделиш време да погледнеш кой какво прави. Гадното при аниметата е че седнеш ли да гледаш епизод си задължен в следващите 21 мин да го изгледаш, иначе се получава много гадно накъсване. Докато при мангата 10 мин на паузи може да ги караш =]
Сега чета Trigun мангата, която лично за мен е с доста "тежък" арт като цяло и се изморявам изключително бързо...Много трудно се чете тази манга баси x.x

@Deathwing RAki MUST DIE >_< По безсмислен персонаж през живота си не съм виждал... забога дори съществуването на една овца е по смислено от създаването на Раки....
Mar 12, 2008 11:19 AM
Feb 2008
9
Ами аз съм сигурен че ще се зарибя, ако почна да чета, за тва няма и да почна ^^ или поне ще изчакам да изгледам поне 100 анимета.
Mar 14, 2008 5:43 AM

May 2007
40
Защо пък да чакаш да изгледаш 100 анимета ? O_O
Гледай за кеф, чети за кеф... а не за бройка :P
Mar 14, 2008 10:26 AM
Feb 2008
9
Идеята беше, че ще мине време и чак тогава.lol не за бройката ^^.Понеже сега определно не съм много надъхан ^^, след време може.
May 6, 2008 2:38 AM

Jan 2008
297
Преди четях бая повече манга, от колкото гледах аниме... след началото на 2007 обаче нещата яко се промениха ^^;
We're all insane
May 30, 2008 6:38 AM

Nov 2007
6
първоначално си мислих,че чета повече манга от колкото да гледам аниме, но когато си направих лист тука ми се доплачка XDD
мангата е по-добре,а анимето само спестява време,макар че тия дни повече на анимета наблягам. мързела е велико нещо ^^"
Jun 7, 2008 10:13 AM

May 2008
123
Аз пък си наблягам на мангата. Честно казано, аз не разбирам тия дето предпочитат анимето. На мен то ми е хиляда пъти по-разсейващо и всъщност, съвсем естествено ми отнема повече време.
Както каза altras, с подходяща музика в действителност стават чудеса (+ едно от тях е, че при нова дискография леко после може да не разпознаеш песните,ама карайxP).

Jun 8, 2008 3:22 AM

May 2007
40
rinnoa evala \m/ ^.^ \m/

Въпреки че напоследък аз обръщам повече внимание на анимациите(avatar:the last airbender,the boondocks), си изтеглих Soul Eater мангата и мисля да я почна тия дни =]
Jun 26, 2008 10:53 AM

May 2008
1986
Манга да се чете на компютъра е също толкова тъпо, колкото да се чете книга на компютър. Разбирам ако мангата е под в книжен формат, както е и предназначено, та да може човек да си седне удобно, вместо да се уморява излишно с гърбене и зяпане по екрана. Проблема е че така излиза доса скъпо и не си струва. По мое мнение анимето си е най-добре.
A past can last a lifetime.
How to Read Manga! | AnimeBytes | iMangaScans
Sep 7, 2008 10:05 AM
Aug 2008
6
Чета мноооогоу рядко и то от скоро. Дразнещо ми е на компютъра. По-горе има коментар и за четенето на книги на компютах - същия зян. Започнала съм някои, ама може и да не ги довърша. Само ако е някоя манга дето няма аниме по нея, тогава бих могла да се жертвам и да я прочета цялата (при условие, че има по-малко от четири тома :Д )

А, да... имам молба, тъкмо съм в темата. Ако някой знае къде мога да намеря "A House in Venise" и ми съобщи, ще съм му/й много благодарна. Мяу :}
Nov 17, 2008 6:08 AM

Sep 2008
209
На мен не ми пречи да чета мангата на компа.Пък и в много случаи мангата е много по-добра от анимето.
Nov 21, 2008 3:14 AM

Jan 2008
143
Естествено , че е по-приятно да се чете манга в книжен формат, но тъй като няма от къде да си я набавим в големи количества в БГ трябва да се примирим и с компа. Аз лично в момента съм на хипер манга вълна и напоследък почти съм зарязала анимето, за да чета манга ^_^ В нередки случаи мангата е доста по-добра от аниме версиите си ~.~

Nov 25, 2008 1:02 PM

Jul 2008
234
Ми аз чета манга само когато съм на работа... хахах :)

Nov 26, 2008 3:07 PM

Oct 2008
246
И при мен има нещо такова....
Dec 15, 2008 2:17 PM
May 2008
3
Много пъти са ми задавали този въпрос :D
Незнам може да е началото на всичко може да довършват историята само в мангата. Пробвал съм няколко пъти и Мангата просто не ми доставя удоволствие като я чета. Аз обичам да си има звука ,ефекти и най - важното Движение :D
Dec 26, 2008 5:30 AM

Sep 2008
209
titman и аз бях на същото мнение,но почти във всеки случаи мангата е по-добра от анимето и ми е по-интересно да чета манга.
Jan 1, 2009 11:52 AM

Sep 2008
1057
За мен аниметата са си по-добри от мангата, ако са направени добре. Е когато изпускат доста неща е кофти, но ще знаеш и ще искаш да знаеш какво си изпуснал само ако четеш и мангата и си наистина зарибен на определено аниме. Когато опира до книги и филми (не говоря за японски работи) е по-различно, защото е доста по-удобно да се чете книга в ръцете ти, а не пред монитора. Разбира се за мен е и проблема че рядко намирам мангата която търся, за разлика от анимето. И най-накрая - ДА, и на мен ми се иска да са цветни :D
Jan 6, 2009 12:13 PM

Dec 2008
44
Monkeyz said:
Ами, аз чета...т'коа...да, горе-долу на телефона. На компютър по принцип ми е леко мъчно, ама докато съм на училище или он дъ бъс ми е тъпо само да слушам музика и комбинирам, особено сега като съм почнал Battle Royale и ми е доста хинтересно. А, и хентай се случва да зачитам...

Exacly както каза! Манга или в книжен или в телефонен формат се чете само...Аниме на комп, а на телефон...само за японци(Или тези които знаят) или Енг Дъб. Ама обикновенно както Мънкейз каза...така правя и аз...
Jan 8, 2009 1:26 PM

Jul 2008
234
В последно време чета все повече манга....

Jan 26, 2009 2:23 PM

Apr 2008
14
Bqh izgledala nad 100 animeta kogato se zaribih po mangata. Sega vtoroto bie p1rvoto i prosto nqma mqsto za sravnenie.
Mar 16, 2009 3:58 PM
Dec 2008
72
Де ми е шибания пост? х2

...

Apr 26, 2009 9:07 AM

Feb 2009
62
Причините да избера гледането на анимета пред четенето на манга са няколко:
1-во - както много хора тук споменаха, четенето на компютър е затормозяващо и честно казано, не носи същото удоволствие като книжния вариант. Не знам и дали в България изобщо се продават издания с манга и ако да, то на какви цени...
2-ро - повечето манга, която ме интересува изобщо е в продължителен процес на издаване, т.е. дори и да изчета настоящето количество от дадена серия, пак опирам до неизбежното чакане с месеци за следващия том (който обикновенно не покрива като количество отделено време един стандартен епизод).
3-то - стереотипа на самата манга може в един момент просто да омръзне (все пак това не ви е класическа литература). Лично за мен по-интересен (и интерактивен) формат е визуалният роман. Поне за мен той е най-добрия компромисен вариант между аниме и манга. Единственият проблем е липсата на повече качествени заглавия.

В крайна сметка, ако ще чета манга, то би било само ако е продължение на аниме, което ме е заинтригувало, но незнайно защо е било зарязано недовършено (пр: Берсерк)
Apr 27, 2009 7:58 AM

Jan 2008
170
pasteroni said:
Не знам и дали в България изобщо се продават издания с манга и ако да, то на какви цени...

Отговорът е да. На цени от 20 лева нагоре (нормална цена за том = 23-27лв) Налична манга има основно и само в София - в Хеликон, Orange, Artline и още едно място, чието име не помня. Примерни произведения са Naruto, +Anima, Hellsing, Full Metal Panic, Dragon Ball, Fruits Basket, както и споменатият Berserk ...обаче вероятността да се намери първи том на всяка от посочените май е само чрез поръчка. :) Естествено нито една от тези не е на български. Освен Шогун и следващите го самостоятелни издания не се продава манга на български, поне до колкото знам ^^ дано това инфо да ти помогне

и трябва да си призная, че съм точно обратното по отношение на мангата Обожавам да чета (вече нося очила ;D ) обаче предпочитам онези манги, които не са станали популярни и/или нямат анимета... чувствам се като откривател на топлата вода

Apr 28, 2009 9:00 AM

Jun 2007
2292
onya den si kupih dgray man vol.11 ot helikona v burgas. imat o6te v nali4nost death note nyakolko toma i +Anima.
May 6, 2009 10:16 AM

Apr 2009
36
Започваш да четеш...заболяват те очите...оставяш я,пъхайки файла незнайно къде и после съвсем забравяш за мангата.Най-често така става,особено при мен.Чета понякога,но повече наблягам на анимето...
To be continued...
May 24, 2009 6:38 AM

Oct 2008
246
ashura said:
onya den si kupih dgray man vol.11 ot helikona v burgas. imat o6te v nali4nost death note nyakolko toma i +Anima.

Аха и аз много им се зарадвах като ги видях да си стоят на рафтчето. Става ти приятно, че не само в София може да откриеш манга ^____^
....и да- определено в книжен формат си е за предпочитане, но когато не е в наличност поради еднаили друга причина и компа върши работа >___< (което ми напомня,че скоро трябва да ходя на очен лекар)
May 24, 2009 12:34 PM

Nov 2008
75
Manga>anime. Причини колкото ви душа иска.
Jun 11, 2009 9:22 AM

Jan 2009
15
Гледат се повече поради причината, че хората ги мързи да прехвърлят страници :\ иначе за черно бяло... не мисля че това е недостатък на мангата :) . Придава и някъкав чар така да се каже... и според мен манга е много по-добро от аниме :) но това си е пърсанал опиниън...
Jun 16, 2009 11:16 AM

May 2009
30
Еми аз например започнах първо с анимето /както повечето ора тук/, но когато любимото ти аниме свърши защото са го тъпкали с filler-и нямаш друг избор да задоволиш глада освен с манга.
Аз съм от хората, които мн обичат качествения soundtrack така че е добра идея да го слушаш допкато четеш мангата от същите серии, а когато имаш късмета да докопаш неанимирана манга-кеф голям-намираш си някаква приятна за теб музика и четеш докато не ти окапят очите /ако е на комп/
Например скоро изгълтах мангата Dogs, докато въртях само една песен^^"

Jul 18, 2009 4:07 AM

Jul 2009
8549
Ами аз не чета много манга поради простата причина ,че предпочитам да е в книжна форма,четеното от компа мн ме нерви ,а за да си купя някое книжле с манга ще ми трябват и пари ,които аз нямам XD. Не смятам ,че мързела е причината.
Jul 19, 2009 6:17 AM

Mar 2009
47
Наистина се забелязва, че повечето хора предпочитат анимето перд мангата.Един познат веднъж ми заяви " Анимето е по-добро,защото а) е цветно и б) мърда." И двете си имат плюсове и минуси. Аз лично си харесвам и двете. В някой случаи предпочитам повече мангата перд анимето защото в аниметата има, в които си седиш и гледаш и може да пропуснеш някой момент и съответно да се получи ефекта "Чакай...Каквооо?" . А пък ако си имаш подходяща музичка и мангата си върви прекрасно... Е да.. щеше да е хубаво да имаме повече достъп до нея в книжен вариант, но не би.
<---click ^_^
Aug 15, 2009 1:32 PM

May 2007
40
Купих си Shogun №5 , ама още не съм го прочел :х
Sep 6, 2009 5:48 AM

Jan 2009
41
Мангата си е хубаво нещо, ама книгата е си е хиляди пъти по - добро. Ако издаваха манга в България мислите ли, че щеше да има такава разлика между четенето и гледането? Не мисля.. като ми купиха манга, толкова ѝ се радвах, че прочетох всичките 5 чаптъра за няма и един час. Абсолютно различно е да го държиш в ръцете си, от компютъра само те боли глава.. =D
Oct 4, 2009 9:24 AM

Oct 2009
7
Дори и от компютъра отново предпочитам малко да чета манга. Много рядко анимето задържа качеството на арт-а на мангата във всички епизоди, историята обикновенно е непълна в анимето а често и променена (А няма дори да споменавам филърите). Много хубави манги често остават нефилмирани, като например Veritas, Ubell Blat и AIKI...
Oct 4, 2009 9:59 AM

Jul 2009
32
gungravesan7 said:
Дори и от компютъра отново предпочитам малко да чета манга. Много рядко анимето задържа качеството на арт-а на мангата във всички епизоди, историята обикновенно е непълна в анимето а често и променена (А няма дори да споменавам филърите).

Ти го каза и съм напълно съгласен с теб. Най-вече за историите в аниметата, затова че пропускат моменти и свършват на никъде. :(
- What's your name?
- Name? What's a... name?
- You know... it's what people say when they meet you.
- When they meet me? Ah, okay, why didn't you say so?
When people meet me, they all say the same thing: "HELP!"
Nov 18, 2009 3:41 AM

Aug 2009
288
Аз определено предпочитам да чета манга, но от край време нямам възможност да сядам на компа нормално, за това си качвам анимета на дискове и ги гледам на ДВД-то като уча :D

Но определено определено съм за мангата, и много се дразня като в БГ почти няма места, от където мога да отида и да си купя, а не да поръчвам :/

Dec 15, 2009 9:13 AM

Nov 2009
94
Мангата е много зарибяваща обаче! =D Аз ако имам време започвам да чета и няма спиране xD
Dec 28, 2009 4:29 AM
Jul 2018
562329
Чета от време на време, но щеше да е по-хубаво ако ги издадат и тук в България.Изморяват ми се очите така.
Dec 31, 2009 7:18 AM

Oct 2009
139
altras said:
Забелязвам, че едно 96% от хората гледат повече аниме, отколкото четат манга. На какво се дължи това? Нали уж мангата е "началото", пък и излиза в много томове, който разгръщат историята докрая.

А,де xD Лично на мен ми е по-лесно да чета,пък и така действията стават едно по едно и можеш да разглеждаш всяко изражение,всеки удар(примерно),всякакъв вид физически движения доколкото искаш...пък в анимето -
ТРЯС!!!?!БУУУМ!?! КАПАУУ!!!!!!... I WON ^^ ...
" Ъм...някой видя ли тоя к'во направи... о.О..я върни пак"
И така...а в мангата дори не е нужно да връщаш .. само ти трябва една безжична мишка,огромна купа чипс,цигари(поне на мен) и уинампЪ надут докрай .. и естествено,есенцията на всеки четец - ОГРОМНО,удобно легло... xD aahhh *размечтава се*...
Пък и лично на мен ми харесва безцветно...иначе някак си се губи...деазнам,магията на изкуството...все едно да предпочиташ филмът пред книгата - филмът е съкратен,разваля ти представата за гласът,движенията,изражението на героя...и тъй.. бляяяя *раздава курабийки* ^______^
SaiyakuDec 31, 2009 7:21 AM
“There are so many people out there who will tell you that you can’t. What you’ve got to do is turn around and say, ‘watch me’.” – Layne Beachley
Jun 20, 2010 4:14 AM

Dec 2009
92
аз наскоро открих чудото наречено manga и се зарибих много преди си гледах анимета обаче просто не ме привличаше пък и предимно четях манги на които сам гледал аниметата. Има няколко допълнения но общо взето историята е същата и накрая си казвах няма ли да е по - лесно да изгледам анимето пак
Reply Disabled for Non-Club Members
Pages (2) [1] 2 »

More topics from this board

» Най-популярни анимета в България?

Vesko_07 - Jul 22, 2024

5 by Andyfyh »»
Jan 4, 1:55 PM

» Стари дискове или епизоди

Vesko_07 - Aug 20, 2024

5 by alshu »»
Aug 21, 2024 9:33 AM

» Български Фен дублажи

UghYupYup - Jul 28, 2024

4 by alshu »»
Jul 29, 2024 6:42 AM

» Тема за донгхуа (това де, китайска анимация)

alshu - Jul 19, 2021

42 by alshu »»
Dec 24, 2023 2:25 PM

» Hidden gems

alshu - Jul 17, 2020

8 by CritiasBG »»
Sep 17, 2023 4:10 AM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login