A tak z ciekawości, zastanowiło mnie od kiedy można Was nazwać "internałtami", u mnie wczesna Wiosna 2004.
(tak, byłem gimbusem, w dosłownym tego znaczeniu słowa, albo dzieckiem nesotrady - chociaż przeszedłem na neostradę 2 lata później ;P)
A Internet ? Radiówka - 64 kb/s kosztował 35 zł/miesiąc, po pół roku podwyższyli do 48 zł za miesiąc.
Po spopularyzowaniu Neostrady przyśpieszyli za darmo do.... 96kb/s za tą samą cenę.
EDIT:
Jako że MMka opowiedział całą historię, to zrobię listę przejścia, bez dat, i cenników. Dat dokładnych nie pamiętam, a za sieć nie płacę ;P (jeszcze).
radio 64->96->192 (ze 2 miesiące) -> neozdrada 512->1Mb->2Mb->20Mb/s (a tak naprawdę max 16-17,5Mb/s, i tak mam szczęście co do linii)
Ale tak ogółem to za radiówkę około 50 zł się buliło, za neostradę od 60 do chyba 80 teraz płacimy, nie wiem, powinno być na stronie neozdrady ale jestem zbyt leniwy by sprawdzać.
Z radia uciekłem, bo po darmowym przyśpieszeniu z 96 na 192, pingi w grach chodziły na najlepszych serwerach po 300-400ms, a wtedy się grało u mnie w MuOnline, i już nawet w to niezbyt się dało "expić".
Durnie z sieci radiowej przyśpieszyli bo neostrada im klientów zabierała, a nie mieli na to możliwości technicznych. No i stracili kolejnego klienta.
No i teraz mimo że to gówno neozdrada często nawala, ale wciąż jestem zadowolono by przynajmniej szybkie ;P (podejrzewam ze przez to własnie że działa na granicy możliwości technicznych, jak mieliśmy 2Mb to prawie nie było problemów),
U mnie nikt oprócz mnie nie ma szybszego neta niż 1-2Mb/s. Neostrada jest najszybszym dostawcą.
Na paru osiedlach jest też Multimedia, która jest lepsza pewnie od neo, ale za mało ludzi obsługuje z 5 małych osiedli (mnie nie, bo mieszkam w domu a nie bloku), największego nie obsługuje bo na nim ma monopol nasza stara gówniana kablówka ;P Ktoś komuś dał w łapę żeby nie się nie podłączyli do tego osiedla.
Wiem to bo sam miałem staż w pewnej robocie, i przeciągaliśmy światłowody w moim mieście, Rzeszowie i Mielcu, więc wiem że nie chcieli (multimedia, dla nich robiliśmy), bo nie mogli podpiąć tamtego osiedla i zrobić konkurencji. Pamiętam jak znajomemu to powiedziałem który czekał niecierpliwie aż mu się Multimedia podłączy, Nigdy się nie podłączyli. To było 2 lata temu.
Znajomy z tego osiedla ma neta 1Mb/s, w nocy 2Mb/s a płaci ze 50 zł, i nic innego nie może mieć, bo nie ma telefonu nawet żeby na neo przejść.
Podkarpacie Polska B. |