Forum Settings
Forums
New
Apr 16, 2012 7:36 AM

Feb 2009
933
NIE! NIE RÓB ZDJĘĆ SWOICH GENITALIÓW!

:P

Przy okazji odświeżenia tematu w innym klubie, otwieram taki tutaj. O co chodzi? A o "pochwalenie się" stanowiskiem trollingu. Oto moje centrum dowodzenia:

Centrum dowodzenia...

... i jednostka centralna (to ten większy prostokąt xD).

FPP

Pokój przed remontem, na 100% dużo się w nim zmieni.
Reply Disabled for Non-Club Members
Apr 16, 2012 8:14 AM

May 2009
206
O jak ładnie posprzątałeś;]
U mnie nie ma zbytnio czym się chwalić, stary Acer Extensa 5620Z i 2 dyski zewnętrze na prawo jeden WD 2TB, a drugi hybryda z seagate 500 GB we wnętrznościach, jak skończę nieszczęsny remont pokoju to może wrzucę fotkę bo teraz sceneria bardziej tą z fallouta przypomina;]
Apr 16, 2012 8:15 AM

Apr 2011
57

W bonusie Troszke inny "sprzęt"
(nie genitalia, oo nieee!)
Apr 16, 2012 8:23 AM
Apr 2009
106
Ja wam się teraz nie pochwalę, chyba, że ktoś chce oglądać stosy pudeł, części (głównie komputerowych), papierzysk i innych pierdół, które walają się w nieokiełznanym chaosie burdelu xD

Może kiedy indziej, jak skończę w końcu robić remanent...

@giPson, podoba mi się obudowa z zasilaczem na dole :D Ogólnie, cała obudowa jest fajna, prosta ale z dodatkami (nie licząc wiązki kabli na front panelu xD).

@MooN, widzę że prostota i porządek pełną gębą xD

Hmm... czyli tylko ja mam głośniki od kina domowego w standardzie 10.2? Tak, dokładnie tak, 10 głośników i dwa subwoofery xD Wymagało przeróbek zasilacza we wzmacniaczu, bo nie dawał rady xD
Z drugiej strony... moja obudowa (bez boków xD) i klawiatura to najtańsze badziewie jakie było xD
Apr 16, 2012 8:41 AM

Feb 2009
933
@Renji, nie sprzątałem serio, u mnie zawsze tak to wygląda. Jestem minimalistą. Nie cierpię jak mi się cokolwiek gdzieś wala, czy leży nie mając własnego miejsca.

@Shidobu, moja również ma zasilacz na dole. To obecnie standard w obudowach. Te z zasiłką na górze są raczej już mało spotykane.

@giPson, dziwi mnie zamontowanie tego zasilacza... jest... do góry nogami :P Może to wina konstrukcji obudowy ale w 90% obudów z miejscem zasilacza na dole, wentylator zasilacza skierowany jest raczej na dół, zasysając powietrze bezpośrednio z otworu pod obudową, gdzie przeważnie znajduje się filtr kurzu. I WOW, Pegazus :D
Apr 16, 2012 8:46 AM
Apr 2009
106
*patrzy na obudowy walające się po pokoju*
Damn... nie jestem "na czasie" xD
Apr 16, 2012 9:57 AM

Apr 2011
57
@Shidobu-f
Ta wiązka kabli to celowo, zmieniam w niej "w locie" zasilanie wentyli z 12v do 5v.
Na 5v są bezgłośne, znaczy są zagłaszane przez kartę i zasilacz ;P
Na 12v troche wyją, ale ładnie schładzają bude która po podkręceniu napraaaawde się grzeje. 12v daję tylko do gier, do innych zastosowań wystarcza 5v.
Miałem kiedyś regulator obrotów ale się zepsuł... i szkoda mi pieniędzy teraz bo mam to samo a estetycznie mnie nie razi ;P Przyzwyczaiłem się.

A tej budy nie polecam, moim zdaniem jest do dupy i źle wybrałem.
Jest za krótka, szyna na urządzenia 3,5" nie jest demontowywalna i nie została przesunięta żeby wkładać dyski od boku (jak to ostatnio popularne) tylko tradycyjnie.

Dla mnie zupełnie nie potrzebna bo HDD leży na gąbce pod napędem ;] W ten sposób nie słychać głowicy nawet w nocy :) Może się defragmentować podczas snu ;P Nigdy bym nie wkręcił dysku w jego miejsce, bo zaczyna być słyszalny ^^

@TheMooN
Chciałem zamontować zasilacz dołem, ale zauważyłem że zamontowany wentylator jest ZNACZNIE cichszy przy ustawieniu go w tej pozycji, przy zasłonieniu go podłogą obudowy jeszcze zwiększa się hałas, a po włożeniu filtra to ssie jak mały odkurzacz ;)

A tak jest cicho, robi się lekko ciepły przy najdłuższej rozgrywce, i jeszcze odprowadza powietrze z obudowy ;) Zamiast ssać spod kompa.
Ten zasilacz jest naprawde chłodny, dopiero po spróbowaniu na nim GTX580 zrobił się ciepły, ale nie parzył absolutnie.

Tylko ten jego wentyl mógłby być cichszy, w opiniach na necie jest naprawde cichy, ale ja się nie zgadzam bo go słychać ;P
W ogóle ten zasilacz nie został zaprojektowany do montowania go na spodzie. Ma za krótkie kable do płyty głównej. Ledwo teraz dosięgają do styków, po odwróceniu go na dół zasilacz wręcz wisiał na płycie. Tak jak teraz jest idealnie.

Lubie kombinować tanim kosztem ;P

EDIT:
Co do obudowy jeszcze, to w ogóle do dupy nie potrzebne są te miejsca na 2 wentyle na górze.
Żadnego nie mogłem wykorzystać bo dzięki założeniu chłodzenia CPU jest tam może z półtora cm miejsca między radiatorem a budą ;]
Nawet wentyl slim by się nie zmieścił. Musiałbym zmienić chłodzenie na jakiegoś ORBa (nie warto), a wystarczyło by tylko dać obudowe 3 cm wyższą, tak żeby płyta główna nie była przykręcana od razu przy górnej krawędzi. Błąd konstrukcji.
Teraz zmieniłem napęd, bo poprzedni był jeszcze na ATA i nie nagrywał DVD DL, ten nowy napęd jest troche krótszy i da się chyba zmieścić wentyl na górze koło napędu, wczesniej nie miałem takiej możliwości... ale po co mam dodawać skoro teraz jest wystarczająco chłodno ;P

Cały czas się boję że kiedyś coś wyleję nie chcący i przez te nieszczęsne otwory zrobie basen na grafice ^^
A kiedyś na starej budzie stawiałem piwo... xD (noo co ? xD czasem się zdarzyło)

TheMooN, co do jednostki............ to pokaż kotku co masz w środku xD
giPsonApr 16, 2012 10:12 AM
Apr 17, 2012 11:37 AM

Feb 2009
933
Może jutro, dziś nie chce mi się go wyciągać z tej "wnęki" a kable mam tak niektóre pospinane, że musiałbym go wyłączyć, poodpinać i postawić na biurko by walnąć fotę... a wolę sobie w BF3 teraz pograć :P Z resztą przy słonecznej pogodzie zdjęcie będzie lepiej wyglądać niż przy zjebanej żarówce LEDowej xD

/edit
Obiecałem, to pokazuję wnętrzności:

Mały bałagan z kablami, bo jednak te zasilacze wciąż nie są przystosowane do takich obudów (za krótkie kable, by można je było luzem puścić we wnęce za płytą). Wyjąłem też jedną kieszeń na dyski twarde bo i tak, jeśli kiedykolwiek zechcę dołożyć kolejny to będzie on taki sam jak obecny (oczywiście wtedy łączę je w RAID).

Widoczny model płyty oraz wielkość karty graficznej (ta IMO wygląda na wielkiego potwora... a co dopiero TOPowe modele?)

Rzut oka na specyfikację zasilacza.

Wiem, że koniecznie chcielibyście poznać dokładną specyfikację tego zestawu więc oto ona:
Manufacturer: THeMooN did it
Processor: Intel Core i7 2600K 3.4 GHz BOX
Cooler: Thermaltake Contac 29 BP
Memory: Kingston DDR3 4096MB 1333MHz CL9 BOX (x2)
Hard Drive: Seagate Barracuda ST31000524AS (1TB, 32MB, SATA/600)
Optical Drive: Samsung SH-222AB/BEBE Black OEM
Video Card: Asus GeForce GTX 560 DirectCU II OC 1G DDR5 PCI-E BOX
Monitor: BENQ 21.5" LED G2222HDL
Sound Card: Integra
Speakers/Headphone: Creative INSPiRE T6060 / Asus CineVibe (black) - R.O.G. Headset
Keyboard: A4Tech KD-126-2 Black USB (White Light)
Mouse: Logitech Gaming Mouse G500 / A4TECH X748 V-TRACK X-GAME X-748
Mouse Surface: Steelseries QcK 320 x 285 mm
Operating System: Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7600) (7600.win7_gdr.100618-1621)
Motherboard: Asus P8H67 R3.0
Case: SilentiumPC Gladius 800 Pure Black
Power Supply: OCZ ModXStream Pro 700W Modular
Apr 17, 2012 3:10 PM

Apr 2011
57
No i to już profesionalniej wygląda niż u mnie, wreszcie obudowa z nowoczesną szyną na urządzenia 3,5", i demontowalną. zawsze możesz włożyć coś dłuższego a ja moge se ******.
Dlaczego nie wziełem tej budy :( stała może z 40 zł więcej....

Ten twój cooler CPU wygląda na słabszy od mojego.
Pentagrama Karakorum, ale to tylko dlatego że jest węższy. Pentagram był dość niskiej półki i może resztą wykoniania ustępuje przez co mimo że szerszy to gorszy może. Ile dałeś ? Ja 120 zł. W czasach LGA775 ta polska konstrukcja to był hit.

No i zasilacz wreszcie "dobrze" zamontowany, ale ja już wytłumaczyłem dlaczego zrobiłem inaczej, nie opyla mi się.
Choć mnie tam brakuje lepszej dźwiękówki między slotami niż te zintegrowane gówna ;P

Jak dla mnie mój GTX260 wygląda na większego potrwora ;)
Znaczy długościowo i konstrukcyjnie, bo GTX560 wiadomo że jest mocniejszy z 50%. Nowa technologia.
Mój bierze pewnie ze 80 wat prądu więcej mimo wydajności...... ;D
Ach te rachunki prądowe.

EDIT:
BTW. Twój Ocz 700setka ma 552W na lini 12v, mój 200 wat słabsza 500setka ma 432w. Czyli przy niby 200w większej mocy najwazniejsza linia ma tylko 120wat więcej.... ale szachraje ;D

Wciąż mam spory zapas na lepszą grafę w przyszłości. bo procek też jeszcze 2-3 lata starczy do grania na medium plus.

BTW2.
Mówiłem coś wcześniej o i5 2500K jako optymalnej dzisiaj dla gracza.
Wyśmiałeś mnie a ja WTF czemu xD A tu skubany i7 2600K ;P
ALe pewnie wiesz że różnice w grach dzisiaj są między 0 a 5% między tymi procami. Proc zajebisty. Dzisiaj może i w grach nie będzie różnicy ale w przyszłości owszem. Zazdroszcze zajebiście.
Ja zawsze kupuje low-high, raz tylko przy tym GTX260 się szarpnąłem na med-med.... Kiedyś też takie coś bede mieć !
(za 5 lat)
giPsonApr 17, 2012 3:28 PM
Apr 17, 2012 3:33 PM

Feb 2009
933
No kieszeń na zatrzaski, a każdy dysk jest na przesuwnych szynach. Łącznie wejdzie 6 HDD ale jak dla mnie to ten jeden wystarczy do usranej śmierci, że tak powiem :P Nie zbieram danych na dyskach... nie widzę potrzeby, jest internet. A ja raczej nigdy nie zdążam wymienić części... przeważnie w momencie, gdy zaczynam planować, mój komputer trafia piorun (dosłownie) :P Dlatego, grafiki raczej nie zmienię... a jeśli będę zmieniał grafę to raczej z całą resztą bebechów.

Cooler może i nie wygląda "zabójczo" ale wcale nie musi, ma chłodzić procesor, a ten mój radzi sobie z tym zadaniem z jednym żebrem w wentylatorze ;] Jak go kupowałem, kosztował 118zł.

Nie jestem audiofilem więc integra mi wystarczy, nawet mój sprzęt grający jest już dość starej daty, mimo to przyzwyczaiłem się już do niego.

Ta te wasze 260tki xD Grzeją się jak piece hutnicze i cała ta ich śmoc ucieka w powietrze :P Kogo bym nie zapytał z właścicieli tych kart to każdy narzeka na ich prądożerność, nadmierne nagrzewanie się i na słabą optymalizację sterowników :P Nie, żebym na to ostatnie sam nie narzekał :P

Pamiętam jak mi suszyli głowę za te rachunki więc dla świętego spokoju pozbyłem się PC i kupiłem laptopa... którego później zmieniłem na laptopa-potwora, którego zmieniłem na obecny PC xD Jakoś na razie rachunkiem mi nie machali przed nosem :P

/EDIT 1
Zasilacz brałem taki, by był "na styk" ale z tego co zdążyłem już poczytać, powinien sobie poradzić z niektórymi TOPowymi modelami... nie, żebym planował to zmieniać przez najbliższe 2-3 lata (chociaż znając mnie... może mi coś odbić za rok xD).

/EDIT 2 (bo jakbyś nie mógł napisać pod spodem :P)
Procka brałem właśnie ze względu na przyszłościowe zastosowania, wiem że obecnie jest to przerost formy nad treścią... ale jak fajnie się patrzy na konwertowanie pliku wideo ^_^

Jak pójdziesz do takiej prawdziwej pracy i zaczniesz sobie odkładać na swoje "hobby" to złożysz sobie własnego potworka :P Ja zaczynałem od AMD Durona 700MHz, 64MB SDRAM, S3 Savage 4 64MB VRAM i 40GB HDD (pamiętny rok 2000) xD
THeMooNApr 17, 2012 3:50 PM
Apr 17, 2012 3:54 PM

Apr 2011
57
Mnie też 1 HDD wystarcza, i dlatego żałuję że nie kupiłem budy ze zdejmowanymi szynami. Wolę mieć dysk na gąbce. Nie słyszysz jak ci znacznie mocniej szura głowica niż w ręku ? Lepszy model wziełeś.

Znam ten problem z uszkodzeniami części... ale nie pioruny tylko samo z siebie sie piepszy ;P
Ale raczej częściej płyta niż grafika.

Ile masz stopni w tym twym i7 2600K na rdzeniach ?

No, znając jaką muzyke słuchasz domyślam sie że nie jesteś audiofilem ;P (wderas mode)

A te gtxy oczywiście że sie grzeją ;)
Choć ja mam wersje 216 55nm. jak ktoś ma w starszym 65nm procesie to jeszcze gorzej.
Ale standardowe chłodzenie jeeest głośne (gtx480 i tak głośniejszy), ale jak gram to nie przeszkadza bo dźwięki zakłócają, szkoda że w iddle i tak przy średniej głośności tempa przekracza 60*c, jestem pewien że to przez nowe stery, ściągne któreś z pierwszy obsługujących gtx260 i zobacze czy jest różnica.

Kiedyś ta karta była chłodzniejsza. 48-56*C, dzisiaj 57-62 przy tej samej tempie otoczenia a karte przedmuchałem. Coś nie chalo.
giPsonApr 18, 2012 4:07 AM
Apr 17, 2012 4:35 PM
Apr 2009
106
Też powyciągałem resztę dysków, bo wyłączyłem sobie wyłączanie nieużywanych dysków :P
Zresztą i tak są zapełnione, więc tylko do oglądania i czyszczenia, a do tego mogę je podłączać przez usb, a zawsze to jakaś oszczędność na prądzie :P

Ja tam nie wiem co wy z tym hałasem macie... Ja jak nie słyszę buczenia to spać nie mogę... xD Od tylu lat trzymam kompa/kompy 24h/dobę, że już mi się to wryło w czerep xP
Apr 17, 2012 4:45 PM

Apr 2011
57
Ktos zrobil dzolka z jezykami na forum ? (to mozliwe?)
Mam poprawna klawiature a pisze mi jakims kosmicznym jezykiem ;P
Prawie sie dalem nabrac ;D
Ogonki zabronione ^^

EDIT:
Pochwal sie MooN jeszcze obrotami wentyli.
Z przodu masz 140stke ?
jakie rpm i jakie tego z tylu za cpu i na radiatorku.

U mnie wszystkie miedzy 1000 a 800rpm, na 5v wciaz dobrze a bez glosnie ;P
Tylko ten na CPU jest poza kontrola na 900rpm, ale cos musi chlodzic proca na 1.4v.
giPsonApr 17, 2012 4:53 PM
Apr 17, 2012 11:07 PM

Feb 2009
933
Lol, lubisz cyferki :P Fetysz taki komputerowy ^_^ Nie sprawdzam takich rzeczy :P Mam to gdzieś póki jest chicho, nie stuka i nie śmierdzi spalenizną ;]

Tak, z z tego co mi wiadomo, te wszystkie widoczne wiatraczki w budzie są 140tkami, nie żeby mnie to specjalnie obchodziło. Nawet jak na stockowe wyposażenie obudowy, oba sprawują się OK, więc wymieniał ani dodawał kolejnych nie będę. Nie jest może super chichy ale akurat niespecjalnie mi to przeszkadza, w idlu słyszę tylko lekki szum podmuchu wiatru...ustawiony na najmniejsze obroty wentylator biurowy (stojący) robi latem większy hałas :P

Jak będę w domu, to może wyjątkowo uruchomię jakiś program EVEREST czy coś to ci zaczytam tego typu pierdoły :P

OK, a teraz odp. na wcześniejszy.
Dysk na gąbce to chyba nie najlepszy pomysł... a co jak ci się ona usmaży? Ja bym chyba jednak pokombinował z jakimiś gumowymi dystansami na śruby. Zawieszony na takich dystansach powinien mieć raz, że lepsze chłodzenie a dwa że większą stabilność.

W moje pierwsze 3 komputery załatwił piorun, żeby było zabawniej, w piękny biały i całkiem bezchmurny dzień... OK, jeden zginął podczas rozpoczynającej się burzy xD

Jeśli chodzi o odsłuch... wredoto... jakość integr. jakoś nigdy mi nie przeszkadzała, ale jak będę zmieniał głośniki (pewnie nie w tym roku) to raczej na pewno kupie do nich kartę dźwiękową... której będziesz mi zazdrościł :P (ta...)

Nie wiem, jak z twoją kartą ale moje sterowniki nie zmieniły mi ani temp. ani prędkości wiatraków od dobrych 4ch kolejnych nowszych wersji. Jedyny wzrost temp. o 5*C zauważyłem podczas przejścia ze standardowych, dołączonych do karty na nowszą wersję. Jestem ciekaw jak się będzie sprzęt zachowywał w upalne lato.
Apr 18, 2012 4:13 AM

Apr 2011
57
Z tym dyskiem to racja, jest taka możliwość. ALe nie jestem jedyny z tą metodą. I powiem że już drugi dysk mi tak działa, już całe 6 lat i nie było żadnego problemu nigdy.
Jestem lekki kombinator i lubie nie standardowe tanie rozwiązania... jak działają ;P Taaa, mam jednak fetysz ^^

A co do dźwiękówki to zapewne tak będzie ;) Ja mam zwykłego Creative eXtreme Music wziety kiedyś na allegro za 200 zł. Kiedyś sam chcce zmienić na coś lepszego ale to wciąż niebo a ziemia wobec integry.
Dźwięk znacznie czystszy i porównując to dźwięk z integry jest jakby zza ściany, tylko niestandardowe sterowniki używam bo zwykłe zbyt usztuczniają dźwięk.
Jul 21, 2012 2:18 AM

May 2012
298
Postanowiłem się troszeczkę obnażyć XD
Zrobiłem fotkę aparatem jaki niestety posiadam na chwile obecną w przyszłości postaram się o wyraźniejsze zdjęcie, tymczasowo musi wystarczyć ;)
Panie i panowie przedstawiam mój Eden XD

Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» CYCKI! ( 1 2 3 4 5 ... Last Page )

giPson - Mar 17, 2012

649 by usui78 »»
May 29, 2014 1:31 PM

» AMV - ulubione/najlepsze/smieszne ( 1 2 3 )

Shogunthc - May 13, 2012

130 by Tomi_88 »»
Nov 1, 2013 12:36 PM

Sticky: » Anime Charts - Winter 2014

THeMooN - Sep 29, 2013

0 by THeMooN »»
Sep 29, 2013 2:16 PM

Sticky: » Anime Charts - Fall 2013

THeMooN - Jul 28, 2013

3 by THeMooN »»
Sep 29, 2013 2:15 PM

» Ranking grup FanSuberskich

HaQ1408 - Jan 9, 2012

34 by Shidobu_ »»
Sep 8, 2013 4:04 PM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login