Forum Settings
Forums
New
Mar 28, 2012 10:20 PM
Apr 2009
106
Ok, może wy będziecie mieć jakiś pomysł.

Buduję sobie coś w rodzaju podstawki do rysowania z podświetleniem. Całość schematycznie wygląda tak:

Światło od spodu, szyba na górze. Po zmontowaniu powinno wyglądać mniej więcej tak:

A służyć i działać miałoby w ten sposób:

Samo "pudło" praktycznie mam skończone, szyba docięta na wymiar i teraz problem:

Chcę wypełnić wnętrze jakimś materiałem odblaskowym, tylko nie mam pojęcia czym. Najlepiej gdyby było to coś co można łatwo przyciąć i dopasować. Myślałem nad zwykłą kuchenną folią aluminiową, ale jakoś kiepsko to widzę.

Drugi problem, zastanawiam się nad źródłem światła, najlepiej czymś co mógłbym równomiernie rozłożyć.
Myślałem nad zestawem kilkunastu-kilkudziesięciu diod LED albo paroma małymi halogenami. Problem w tym, że do jednego i drugiego będę potrzebał przetwornicy. A mam lenia i takowej nie chce mi się budować (w ostateczności mogę :P), a nie wiem po ile są gotowce (pewnie więcej niż bym chciał dać xD).

Myślałem jeszcze nad świetlówką, ale to też bym musiał jakiś gotowy zestaw kupić i rozmontować, żeby umieścić wewnątrz... No i nie rozłożę źródeł światła w miarę równomiernie jak dla LEDów czy halogenów.

Tak więc, jak ktoś ma pomysł, to chętnie posłucham :D
Reply Disabled for Non-Club Members
Mar 28, 2012 10:45 PM

Feb 2009
933
Do wyłożenia środka można by spróbować użyć folii wygłuszającej i odbijającej, służącej do klejenia na ściany za grzejnikami. Folia ta jest na gąbce i jest nieco sztywniejsza, łatwo się ja docina. Zwykła folia byłaby OK, gdyby ją pognieść i randomowo pokleić nią ścianki.

Olej estetykę, IMO szybę to bym zmatowił. Zarysowałbym ją średnioziarnistym papierem ściernym (tym specjalnym "na mokro", lub pastą ścierną (służy do ścierania farby podkładowej na samochodach, ja jej kiedyś używałem do wygłaskania "na lustro" spodu radiatora do proca). Dobrym pomysłem byłby też zakup pleksi (dwie warstwy, plus coś matowego w środek). Kłaść się na tym nie będziesz więc powinno wytrzymać.

Jeśli chodzi o oświetlenie... cóż, LEDy byłyby najlepszym rozwiązaniem... rozjeb jakiś monitor LED i wstaw sobie ramkę xD Nie ma opcji, musisz kombinować z przetwornicą. Ewentualnie może jakiś "zasilacz" od telefonu? Chyba by pociągnął.

Nie jestem majsterkowiczem i jak mam coś takiego robić to raczej wolę zapłacić za coś takiego niż krzywić się na widok mojego niezbyt estetycznie wykonanego dzieła. Cenię sobie profesjonalizm :)
Mar 28, 2012 11:37 PM
Apr 2009
106
W sumie, mam starą matrycę od jakiegoś lapka, gdyby się wpasowała to może by dało radę (chociaż mam wątpliwości co do siły samego światła).

Co do matowienia szyby, to domyślam się, że chodzi o lepsze rozpraszanie światła, nie? :P
I tak, wiem o który papier chodzi (dokładnie to jest wodny papier ścierny). Mam tego pełno w domu, głównie do szlifowania radiatorów. :P

Z wypełnieniem już jest jedna idea: użyć folii rozpraszającej światło i tyle :P

Zasilacz od tel. wątpię, żeby dał radę, średnio dają napięcie 5V (co by można było ładować je przez usb). Ale przetwornicę to już sobie sam zmontuję, tylko muszę odwiedzić sklep elektroniczny bo nie mam wszystkich części pod ręką xD

Halogeny odpuszczam, bo temp. mogłaby być problemem, szczególnie przy używaniu tuszu.
Była idea taśm ledowych, ale to za duży koszt.

Wychodzi na to, że muszę sobie kupić po prostu LEDy i zmontować do kupy.

Co do estetyki, to raczej wybejcuję i polakieruję obudowę (bo i tak cała jest z drewna) i tyle, będzie wyglądać ok.
A majsterkować lubię i umiem. Głównie z przymusu, bo mój ojciec pływa, to go nigdy w domu nie ma, a wzywanie za każdym razem elektryka/hydrualika/etc to tylko koszt. Każdy facet podstawowe rzeczy powinien umieć zrobić sam (co nie znaczy, że musi) xD.
Mar 28, 2012 11:52 PM

Feb 2009
933
A może właśnie kup sobie LEDowy sznur - ozdobę na święta, na zewnątrz. są przecież też białe sznury. Zawiniesz to w spiralę, włożysz do środka i już. One maja w zestawie przetwornicę.

Tak, matowienie szyby ma dwa plusy... lepsze rozproszenie światła i... nie iwdać jaka fuszerę odwaliłeś w środku :P
Mar 29, 2012 12:22 AM
Apr 2009
106
THeMooN said:

Tak, matowienie szyby ma dwa plusy... lepsze rozproszenie światła i... nie iwdać jaka fuszerę odwaliłeś w środku :P

Czemu od razu zakładasz, że odwalę fuszerkę xD
Mar 29, 2012 1:29 AM

May 2009
206
Uwaga: Wiadomość ta pisana jest zaraz po przebudzeniu więc może być nie zrozumiała dla zwykłego śmiertelnika [ziew]

Co do rozproszenia światła, spróbuje odnaleźć arkusz PP, PMMA lub ABS [nie pamiętam co to było] który gdzieś mam i zobaczę jak to wygląda.

Do oświetlenia to najlepsze ledy [świetlówki też by nie były złe, ale tu by chodziło o ten typ http://allegro.pl/swietlowka-meblowa-oprawa-swietlowkowa-13w-tanio-i2214188632.html a to nie jest już takie tanie].
Ładowarka od telefonu raczej odpada bo ma za mały amperaż czy tam moc. Ogólnie rozchodzi się tu tylko o zmianę prądu przemiennego na stały.
Co do napięcia wystarczyło by diody szeregowo połączyć i wio na 230 V.
Proponował bym pokombinować z żarówką LED na 230 V, za dychę można taką kupić i masz już całą potrzebną elektronikę wystarczy potem tylko połączyć swoje diody i gotowe.
Odnośnie samych ledów to najlepiej by było jak byś miał kawałek grubszej plexi, powiercił w niej otwory i w nich umocował ledy.
I jeszcze puki pamiętam, rozproszenie światła ledu można uzyskać również piłując samego leda, daje to całkiem dobry efekt.
Mar 29, 2012 2:29 AM
Apr 2009
106
Z mocowaniem ledów nie ma problemu, wystarczy, że zaprojektuję płytki i wyślę kumplowi, on już wytrawianiem/etc się zajmie.

A z tym piłowaniem leda, to muszę obadać :D

/EDIT
ALe koniec końców będę brał żarówki LED, mają niski pobór więc i cena szybko się zwróci, są łatwe w zmontowaniu do kupy i praktycznie się nie nagrzewają :]
Shidobu_Mar 29, 2012 1:27 PM
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» CYCKI! ( 1 2 3 4 5 ... Last Page )

giPson - Mar 17, 2012

649 by usui78 »»
May 29, 2014 1:31 PM

» AMV - ulubione/najlepsze/smieszne ( 1 2 3 )

Shogunthc - May 13, 2012

130 by Tomi_88 »»
Nov 1, 2013 12:36 PM

Sticky: » Anime Charts - Winter 2014

THeMooN - Sep 29, 2013

0 by THeMooN »»
Sep 29, 2013 2:16 PM

Sticky: » Anime Charts - Fall 2013

THeMooN - Jul 28, 2013

3 by THeMooN »»
Sep 29, 2013 2:15 PM

» Ranking grup FanSuberskich

HaQ1408 - Jan 9, 2012

34 by Shidobu_ »»
Sep 8, 2013 4:04 PM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login