Forum Settings
Forums
New
Pomogłam?
Feb 27, 2011 11:50 AM

Sep 2009
3960
Ohayo~
A więc dzisiaj, specjalnie na życzenie red-dragon :3, postanowiłam zrobić dla was toturial na kartę klubową :3. Dokładnie na kartę z użyciem kształtów, czyli jak osiągnąć takie efekty:

Przypominam, że Ja używam najnowszej wersji Photoshopa CS5 tylko w języku angielskim, dlatego też wszystkie screeny i instrukcje będą po angielsku :P, ale o ile się orientuję, to wszystkie elementy/ efekty powinny znajdować się w tym samym miejscu, w tej samej kolejności, więc nie powinno być problemu, a w razie czego są słowniki :P.

KROK 1
Oczywiście na początek musicie uzbroić swojego Photoshopa w różnego rodzaju kształty [shapes], które możecie ściągnąć za darmo z internetu, oto przykładowa strona gdzie możecie znaleźć wiele kompozycji http://tutorialblog.org/free-photoshop-shapes/

W razie gdyby ktoś miał problem z zainstalowaniem kształtów, szybko pokażę wam jak to zrobić :3 na przykładzie powyżej podanej stronki (:.

A więc, na początek wybieracie sobie jakiś zestaw kształtów, np. Ornate Vectors, klikacie na obrazek, zjeżdżacie niżej i klikacie "Download Ornate Shapes". Zapisujecie (najlepiej na pulpicie). Po zakończeniu ściągania, klikacie prawym przyciskiem myszy na pakunek i wybieracie opcję "wypakuj pliki..." Wypakowujecie do "Dysk Lokalny C > Program Files > Adobe > Adobe Photoshop CS5 > Presets > Custom Shapes". Teraz odpalacie swojego Photoshopa i już wszystko gotowe do działania :3.

KROK 2
No więc zaczynamy naszą zabawę z PS'em :3. Zaczynamy od stworzenia nowego pliku więc klikamy Ctrl + N w ramce "Width" wybieramy szerokość, a w ramce "Height" ustawiamy wysokość. Ja wybrałam W: 600 i H: 450, by mieć dużą przestrzeń do wykorzystania :3. Upewnijcie się, że na prawo od ramek Width i Height rozmiar jest ustawiony w pikselach. Oraz, że na dole w ramce "Background Contests" Ustawiliście "Transparent".

Teraz wynajdujemy jakiś obrazek. Ja osobiście polecam takie strony jak http://www.zerochan.net , http://www.minitokyo.net czy http://www.deviantart.com . Kiedy już mamy obrazek, kopiujemy go [ Ctrl + C ] i wklejamy do naszego photoshopa [ Ctrl + V ]. Teraz musimy pomniejszyć obrazek, by to zrobić klikamy Ctrl + T i bawimy się rozmiarem obrazka.

Klikamy Shift + Ctrl + N , by stworzyć nową warstwę [layer] i wybieramy kształt, do wycięcia karty. By to zrobić, na klawiaturze klikamy skrót "U" i po lewej stronie na pasku wybieramy typ kształtu (klikając prawym przyciskiem myszy na ikonkę kształtów), prostokąt, zaokrąglony prostokąt, linia itp... Jeśli chcecie użyć jednego z kształtów które przed chwilą pobraliście, wybieracie ikonkę z tym czymś przypominającym kleksa 8D.

Teraz na górnym pasku powinno się pojawić małe okienko "Shape", gdzie możecie wybrać kształt.

Po podjęciu decyzji wracamy do naszego obrazka i na nowej warstwie rysujemy kształt. Po prawej stronie w okienku LAYERS [Warstwy] najeżdżamy na warstwę z naszym kształtem i klikamy na niego prawym przyciskiem myszy po czym wybieramy opcję "Convert to Smart Object", powinniście mieć teraz taki efekt:

Teraz nadszedł czas na wycinanie karty :3. Na klawiaturze klikamy literkę "M" po czym najeżdżamy na nasz obrazek i klikamy prawy przycisk myszy i wybieramy opcję "Load selection..." Klikamy Enter i powinno pojawić się zaznaczenie w okół naszego kształtu. Teraz po prawej stronie w okienku LAYERS klikamy nie na warstwę z naszym kształtem, ale z naszym obrazkiem. Ctrl + X po tem Ctrl + V, usuwamy dwie poprzednie warstwy (oryginalny obrazek i kształt) i oto jaki efekt powinniście otrzymać:

KROK 3
A więc wycinanie już mamy za sobą. Teraz czas na efekty i lekką zabawę z kolorami :3. Większość efektów możecie uzyskać poprzez opcję Blending Options. Ale po kolei... W górnym pasku wybieracie "Layer > Layer Style > Blending Options" i tu powinna pojawić się ramka, umożliwiająca niemal wszystko :P XD. Ja pokarzę wam jak zrobić kilka podstawowych efektów, ale nie bójcie się bawić z opcjami i efektami na wszystkie sposoby, bo zawsze można choćby przez przypadek odkryć coś na prawdę fajnego :3.

Po lewej w ramce wybieramy zaznaczamy opcje: "Drop Shadow". "Inner Glow" Size: 16 px, "Stroke", Position: Inside, Size: 3 px, Blend Mode: Normal, Opacity: 100%, Fill Type: Color. Klikając na obrazek z kolorem wybieracie kolor obramowania :3.

Teraz czas na zabawę z kolorami i patternami :3, czyli to co Kawwwcia lubi najbardziej XD Nad tym mogę siedzieć godzinami XD. Będąc nadal w ramce Blending Options, klikamy na "Gradient Overlay" i ustawiamy takie parametry (bądź inne, zależy jak wam pasuje :P) Blend Mode: Overlay, Opacity: 86%, Gradient: klikamy na okienko i wybieramy gradient.

Teraz czas na opcję Pattern Overlay. Parametry: Blend Mode: Overlay, Opacity: 46%, Pattern: klikamy na obrazek i wybieramy pattern.

Gdy już uzyskamy efekt, który nas zadowala klikamy OK i lecimy dalej :3. Ja osobiście lubię efekt wyblakłego, starego obrazka, który obecnie jest dość popularny, dlatego nie zdziwcie się, że robiąc ten poradnik idę w tą stronę XD. Oczywiście wy możecie zrobić swoją kartę w innym stylu :3.

Teraz w górnym pasku wybieramy opcje Image > Adjustments [druga opcja od góry] > I oto kolejny raj dla efektów :3. Tu już możecie robić WSZYTKO z kolorami :3. Wybieramy opcję "Hue/Satturation" i się bawimy suwakami, dopóki nie uzyskamy zadowalającego nas efektu :3.

Teraz np opcja "Levels"

Opcja "Color Balance" ...

Itd... XDJak sami widzicie, można się tak bawić bez końca :3 Więc dajcie sobie trochę czasu i kiedy będziecie zadowoleni z ostatecznego efektu przejdziemy dalej :3.

KROK 4
Czyli upiększanie karty i ostateczne efekty :3.

Zaczniemy więc od napisu. Tutaj również warto zaopatrzyć się w zestaw prze różnych czcionek :P, tego nigdy za wiele :3.

Na klawiaturze wybieramy literkę "T" i na naszym obrazku rysujemy ramkę dla tekstu. Na górnym pasku wybieramy czcionkę, kolor, wielkość itp...

Teraz po prawej stronie w okienku LAYERS ustawiamy przezroczystość napisu.

Oczywiście jeśli chcecie dodać mu jakiekolwiek efekty to możecie to zrobić ponownie używając okna Blending Options :3. Teraz dodajemy resztę napisów, np nazwa edycji, Nick, numer itp. Na koniec możemy dodać jakiegoś brusha czy coś dla upiększenia no i karta prawie gotowa :3. Teraz pozostało nam tylko pozbyć się nie potrzebnej przestrzeni dookoła. By to zrobić, na górnym pasku wybieramy opcje "Image> Trim... " zaznaczamy wszystkie kwadraciki "Top, Bottom, Right, Left" i klikamy OK.

Zapisujemy, najlepiej w formacie .PNG, gdyż wtedy mamy przezroczyste tło i lepszą jakość obrazka :3.

A teraz... GRATULACJE!!! XD Wytrzymałeś/ aś do końca tutka XDD!

Oto mój końcowy efekt:

Będę wdzięczna za wszelkiego rodzaju komentarze, i wszelką krytykę XD Bo to moja pierwsza instrukcja :P Mam nadzieję że pomogłam choć odrobinkę, w razie jakichkolwiek problemów, piszcie :3.
KawwwaFeb 27, 2011 1:35 PM

We're all golden
Sunflwers
on the inside :>
Reply Disabled for Non-Club Members
Feb 27, 2011 3:17 PM

Mar 2010
1161
Moim zdaniem Tutorialowi nic nie brakuje oprócz tłumaczenia ^^ Jak kupie sobie nowego procka to wstawię w nawiasach polskie nazwy danych opcji XD (Też korzysta z CS5 tylko w polskiej wersji) ^^ Super świetna robota! I z mojej strony wielkie dzięki :)
Feb 28, 2011 2:56 AM

Jan 2009
55
Ja bym nie używał Shape'a ;p
Feb 28, 2011 4:58 AM

Sep 2008
1011
najbardziej to mnie ciekawiło zawsze jak zrobić, żeby karta miała wzór : )
btw, bardzo ładnie Ci wyszła ta Miku <3
Feb 28, 2011 5:47 AM

Aug 2009
2839
omg genialnie 8O
w takim razie wreszcie mogę się wziąć za karty xD
Feb 28, 2011 9:52 AM

Sep 2009
3960
Hehe no cieszę się że się podoba o,o XD Starałam się haha XD i już wczoraj zaczęłam drugiego tutka, na layout profilowy XD Choć ten nie będzie tak detalicznym bo bym nad nim miesiącami siedziała XD.

@Chey___ Co masz na myśli? XD Przecież ty już od dawna piękne karty robisz :P

We're all golden
Sunflwers
on the inside :>
Feb 28, 2011 11:26 AM

Oct 2009
2855
Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że do większości rzeczy musiałam dochodzić korzystając ze słownika... no, ale nic...
generalnie tutek bardzo dobry, dzięki niemu odkryłam "Obraz"-> "Dopasowanie"... fajne to *.*
Feb 28, 2011 11:26 AM

Oct 2009
2855
Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że do większości rzeczy musiałam dochodzić korzystając ze słownika... no, ale nic...
generalnie tutek bardzo dobry, dzięki niemu odkryłam "Obraz"-> "Dopasowanie"... fajne to *.*
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» [otwarte]Horns SE

seuikun - Dec 5, 2010

19 by Kyoko909 »»
Mar 26, 2013 11:52 AM

» [CLAIM] Sclaimuj swoją ulubioną mangę!

oparcik - Nov 3, 2010

15 by Voulor »»
Mar 24, 2013 8:43 AM

» [CLAIM] Sclaimuj swoje ulubione anime!

oparcik - Nov 3, 2010

20 by Voulor »»
Mar 24, 2013 8:34 AM

Sticky: » Karta Klubowa. {zamów sobie już teraz!} ( 1 2 )

oparcik - Jun 17, 2010

72 by Voulor »»
Mar 14, 2013 10:21 AM

» Karty klubowe/Limitowane Edycje na zamówienie [Chey___]

Chey___ - Jul 27, 2010

3 by LittleStar »»
Jan 28, 2012 7:33 AM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login