New
Jul 28, 2010 11:11 AM
Witam serdecznie wszystkich w pierwszym Polskim Poradniku Sygnatury PHP. Poradnik został stworzony specjalnie dla was na bazie poradnika Saka. Więcej znajdziecie TUTAJ Zapewne każdy z was choć raz widział nietypową sygnaturkę z MAL'owskimi UPDATE'ami zrobioną w języku PHP. Język PHP pozwala nam dowolnie operować tekstem znajdującym się na sygnaturce. Dzięki temu możemy użyć dowolnej czcionki oraz dowolnie ustawić sobie tekst na niej. Posiada jeszcze więcej bajerów ale nie teraz nam o tym pisać :)) Zrobienie sygnatury w php nie jest takie łatwe jakby się mogło wydawać ale z pomocą Moją i NanamiFukumitsu powinniście dać sobie radę. Mamy dla was naszykowany skrypt który został zedytowany z oryginału który udostępnił na MAL'u Saka'i. Został on użyty do mojej obecnej sygnaturki więc powinniście widzieć rezultaty :D Będziecie go mogli pobrać z Megaupload'u . A więc zaczynajmy!! => Sygnatura Jednowarstwowa <= Etap I - Tworzenie podstawowej grafiki. Ten etap jest najprostszy :] Zakładając że robiliście już jakiekolwiek sygnatury w swoim życiu :D Jeżeli nie to macie problem XD I zanim weżniecie się za sygnaturę PHP nauczcie się pierw robić normalną :P Polecam do nauki Video Tutorial: Tutorial_by_Hultek który znalazłem na internecie :D Pobierzecie go TUTAJ ( Tak nawiasem to sam uczyłem się z niego robić swoje pierwsze sygnaturki :D:D ^^ ) Tak wyglądała zrobiona przeze mnie sygnatura której użyłem jako tła w późniejszych etapach pracy. ![]() Jeżeli macie sygnaturę która chcecie użyć jako tło to możemy przejść do Etapu I.5 ETAP I.5 - Zakładanie konta na 000webhost.com ► Primo: odwiedzamy stronę 000webhost.com (na powitanie można kupić dal niej kwiaty albo coś) ► Secundo: klikamy "SIGN UP" (po prawej stronie niebieski przycisk :) ► Terzo: Wybieramy TO: or, I will choose your free subdomain (recommended) www.(tu wpisujemy jakąś nazwę np: UwielbiamPlacki).comeze.com Your name: Wpiszcie sobie imię czyjeś, albo swoje :) Your email (account details will be sent there) Swojego E-maila wpisujemy albo tego do którego mamy dostęp xD Password (at least 6 symbols, both letters and numbers) wymyślamy i wpisujemy sobie haseło: np: dawajnaring12 Type password again jeszcze raz: dawajnaring12 Enter the code you see in the image Tu będzie jakiś obrazunio z literkami i cyferkami to je do ramuni trza przepisać. I agree to Terms Of Service tu gdzieś będzie pole żeby wstawić krzyżyk to go wstawicie :> i klikamy "CREATE MY ACCOUNT" Na samym dole tam gdzieś taki przycisk jest:) Przeniesie nas gdzieś w net 0_0 i znajdziemy tam tabelunie: » Domain » Status » Action ****.comeze.com Setup in Progress.. Activate Account klikamy w Activate Account i czekamy 24h aż nam konto aktywują! przy okazji można sprawdzić maila co aby czasem nam czegoś nie przysłali xD ► Quarto: KONIEC :) Etap II - Edycja pliku sig.php Brawo! :D Udało wam się przebrnąć do drugiego etapu ^^ O ile w pierwszym etapie robiliście sygnaturkę to tutaj będziecie musieli już pobawić się edycją kodu PHP ;] Tak więc na starcie życzę wam powodzenia :D Ja sam mam problemy jeszcze ze zrozumieniem co tutaj od czego jest ale postaram się w jak najprostszy sposób pokazać Co jest od Czego. A więc od samego początku. Zaczynamy otwierając plik sig.php za pomocą Notatnika. ► sig.php said: // ENTER YOUR USERNAME $user = "Bubeq"; W tej linijce zamiast 'Bubeq' wpisujecie swój nick :) Dajmy na to jest user Czesio. To ta linijka powinna wyglądać tak: $user = "Czesio"; ► sig.php said: $sigimage = open_image("tlo.png"); Tutaj wpisujecie nazwę wraz z rozszerzeniem obrazka który zrobiliście w Etapie I miedzy " " Np. Jeżeli nazwaliście swój obrazek: 'onaniemawacka.png' To linijka powinna wyglądać tak: $sigimage = open_image("onaniemawacka.png"); ► sig.php said: $status[$i] = "$status[$i] at $current[$i] of $totals[$i] $units[$i]"; ( Nie musicie edytować tej linijki. Robicie to tylko na swoją odpowiedzialność :)) ) tu generujemy jak maja wyglądać nasze updejty :P czyli: $status[$i] to na przykład Watching "at" można zastąpić czym się istnie chce np: ":" $current[$i] to numerus odcinka lub chapa który obejrzeliśmy lub przeczytaliśmy(danego anime lub mangi) np: "15" "of" jak przy "at" można zastąpić czym się chce np: "/" $totals[$i] to całkowita liczba odcinkow lub chapow (danego anime lub mangi) np: "26" $units[$i] odpowiada za słówka Episodes lub chapters: można to usunąć jak komuś się nie podoba xD po zmianie to powinno wyglądać tak np: Watching : 15 / 26 Episodes spacje pomiędzy danymi można usunąć(można to dowolnie regenerować) i wtedy będzie to wyglądać tak: Watching:15/26Episodes Jak usuniemy $units[$i] będzie to wyglądało tak: Watching:15/26 ► sig.php said: $font = 'BN-NoFear.ttf'; Ta linijka jest od czcionki. Wpisujecie tutaj nazwę czcionki która ma być widoczna na sygnaturze. Nie zapominajcie o rozszerzeniu!!. Czyli... jeżeli macie czcionkę o nazwie: 'NowyCzasRomana.ttf' To linijka powinna wyglądać tak: $font = 'NowyCzasRomana.ttf'; ► sig.php said: $color = imagecolorallocate($sigimage,255,255,255); Jeżeli chcecie zmienić kolor czcionki na sygnaturce to zmieniacie tylko cyfry. Teraz ustawiony jest kolor biały :) http://cloford.com/resources/colours/500col.htm na tej stronie znajdziecie kolory jak i ich kody :) Np. Chcecie czcionkę pomarańczową to wpisujecie jej kod [chodzi tu o Kolory RGB(red, green, blue)]: $color = imagecolorallocate($sigimage,255,128,0); sig.php said: imagettftextalign($sigimage,20,0,14,22,$color,$font,$titles[0],'c'); teraz po kolei objaśnię co oznaczają poszczególne znaki :) $sigimage - to obraz na którym będą wyświetlane dane, 20 - wielkość czcionki 0 - kąt nachylenia napisu(updejtu) 14 - położenie poziome napisu(updejtu) (od lewej do prawej obrazka) 20 - położenie pionowe napisu(updejtu) (od góry do dołu obrazka) [0] - kolejność dodawanych updejtów na MAL-u ( 0 - to ostanie dodawane odcinki, 1 - przedostatnie etc.) 'c' - wyrównanie napisu ('c' - center (wyrównanie do środka) czyli na położeniu które wcześniej wpisaliśmy np: 14,20 znajdzie się środek napisu, 'r'- to right (prawo) czyli wyrównanie do prawej i 'l' - left(lewo) wyrównanie do lewej Etap III - Wrzucanie na 000webhost Logujemy sie: » Domain...............» Status........» Action COS.vacau.com Active Go to CPanel klikamy w GO TO CPANEL jak już nas przeniesie do panelu szukamy ikonki FILE MANAGER i klikamy, przeniesie nas na druga kartę gdzie wpisujemy swój Username(prawdopodobnie będzie już wpisany) i hasło i klikamy CONTINUE jak już jesteśmy w file managerze przechodzimy do folderu: public_html klikając na niego :) tworzymy nowe dir(kilkajac w "New Dir") o nazwie "cache" później klikamy w "UPLOAD" i wybieramy rzeczy potrzebne nam do sygnaturki czyli tło, czcionke i plik sig.php jak się upnie zaznaczamy wszystko i klikamy "CHMOD" dla folderu "cache" wpisujemy 777 (rwxrwxrwx) bądź wybieramy wszystkie dostępne opcje read-write-execute dla reszty: 744 (rwxr--r--) jak to zrobimy klikamy zielona sczałunie i gotowe :) EDIT : W folderze cache nie powinny znajdować się jakiekolwiek pliki. Tło, czcionka i skrypt(sig.php) powinny się znajdować w folderze public_html Etap IV - Otwieranie Sygnatury To jest ostatnia faza waszej pracy :) Wchodzicie w Folder public_html klikacie Open na pliku sig.php i czekacie aż się otworzy :) Jak już się załaduje powinniście widzieć Waszą sygnaturkę w wersji PHP! Teraz tylko kopiujecie link do niej przykładowo: ' http://bubeq.hostzi.com/sig.php ' I robicie to co z normalnym obrazkiem :D czyli umieszczacie ją w tagach [img] :) Tak powinien wyglądać wasz efekt końcowy: Poradnik został stworzony przez Bubeq'a oraz NanamiFukumitsu specjalnie dla was :) Mamy nadzieje że się wam przyda :)) Trochę zajęło nam napisanie go więc uszanujcie naszą pracę. Jeżeli wam pomogliśmy to miło by było usłyszeć chociaż ' Dziękuje ' ^^ W razie jakichkolwiek problemów postaramy się wam pomóc. Więc piszcie tutaj! Pamiętajcie jednak że na wszystkie pytania nie znamy odpowiedzi :) I nie zapomnijcie pochwalić się waszymi Sygnaturami!! ~ Pozdrowienia Nanami! ~ Pozdrowienia Bubeq! |
BubeqJul 30, 2010 8:23 AM
Reply Disabled for Non-Club Members
Jul 30, 2010 8:04 AM
Instrukcja naprawdę mi pomogła, za co z góry bardzo dziękuję, jednak mam dwa zastrzeżenia. Po pierwsze - wkradła się Wam literówka, która do końca już niszczy dalsza pracę - nie "chache" tylko "cache" (laik takiego jak ja w pierwszym momencie tego nie odkryje, więc prosiłabym aby to poprawić). Po drugie - błagam, zaznaczcie, że w "cache" ma nie być żadnego pliku oraz, że tło, czcionka i skrypt mają być w public_html (prawie cztery godziny musiałam do tego dochodzić, zanim przypadkiem nie weszłam na URL sygny Bubq'a). Za resztę dziękuję, wreszcie stworzyłam swoją skryptowaną sygnaturę za co stokrotne dzięki. Tak na marginesie, moglibyście jeszcze dokładnie wytłumaczyć, w jaki sposób można przemieścić dane konkretnego tytułu (tak jak na sygnie Bubqa - tytuł, a pod nim reszta). Świetna sprawa - jeszcze raz dzięki :D |
Jul 30, 2010 8:22 AM
Jul 30, 2010 11:18 AM
Jul 30, 2010 11:56 AM
Jul 30, 2010 1:17 PM
Jul 30, 2010 1:27 PM
Aug 1, 2010 6:57 AM
Aug 3, 2010 6:56 AM
Czy istnieje może jakaś inna strona, na którą można wrzucić te wszystkie rzeczy? Czekam już ponad 24 godziny na aktywację i chyba zaraz wyjdę z siebie -_- |
![]() |
Aug 3, 2010 7:03 AM
Aug 3, 2010 7:32 AM
Kilka innych osób również myślało, że ta sygnatura jest w php, widzę, że to małe oszustwo mi nawet wyszło xD O.Ó Faktycznie, jak dodałam nową to od razu mi zadziałała. Dziękuję za pomoc ^^ @Edytka: chciałabym jeszcze zapytać gdzie tutaj są ustawienia do dolnej aktualizacji "watching at, completed" itd. Bo do większości rzeczy muszę tutaj sama dochodzić O.Ó |
KumaakoAug 3, 2010 7:55 AM
![]() |
Aug 3, 2010 11:12 AM
ScarletDevil said: Edytka: chciałabym jeszcze zapytać gdzie tutaj są ustawienia do dolnej aktualizacji "watching at, completed" itd. Bo do większości rzeczy muszę tutaj sama dochodzić O.Ó Też miałam z tym problem :P // FORMAT THE STATUS VALUES - you can change the format as you like for each // do not change the values on the left, only put your desired status on the right // you can add special array values as desired (for example "$current[$i]/$totals[$i] $units[$i]" becomes "2/13 episodes") // be careful of unclosed quotes, and every substitution needs a comma except the last! $status[$i] = strtr( $status[$i], array( "Plan to Watch" => "plan to watch", "Plan to Read" => "plan to read", "Watching" => "watched $units[$i] $current[$i]/$totals[$i]", "Reading" => "reading at $units[$i] $current[$i]/$totals[$i]", "Rewatching" => "rewatched $units[$i] $current[$i]", "Re-Reading" => "re-reading $units[$i] $current[$i]", "On-Hold" => "on Hold at $units[$i] $totals[$i]", "Reading On Hold" => "reading On Hold", "Completed" => "completed", "Finished Reading" => "finished Reading", "Dropped" => "dropped" To jest to - u mnie już co prawda zedytowane, ale w swoim kodzie znajdziesz podobne (tak na marginesie - do edycji jest to, co tutaj jest z małych liter ;d) |
Aug 3, 2010 12:22 PM
Poddałam się d__d Wyświetlało mi się albo samo "watching" albo "2/13", nie mam bladego pojęcia co zrobiłam źle, więc z braku laku zostawiłam samo 2/13 Moją pracę można "podziwiać" w podpisie |
![]() |
Aug 3, 2010 1:33 PM
nic nie widać :P i to nie ma się co poddawać! patrz, edytujesz to co Ci podkreśliłam. jak tylko chcesz. ja wybrałam "watched", bo jest najprostsze. // FORMAT THE STATUS VALUES - you can change the format as you like for each // do not change the values on the left, only put your desired status on the right // you can add special array values as desired (for example "$current[$i]/$totals[$i] $units[$i]" becomes "2/13 episodes") // be careful of unclosed quotes, and every substitution needs a comma except the last! $status[$i] = strtr( $status[$i], array( "Plan to Watch" => "plan to watch", "Plan to Read" => "plan to read", "Watching" => "watched $units[$i] $current[$i]/$totals[$i]", "Reading" => "reading at $units[$i] $current[$i]/$totals[$i]", "Rewatching" => "rewatched $units[$i] $current[$i]", "Re-Reading" => "re-reading $units[$i] $current[$i]", "On-Hold" => "on Hold at $units[$i] $totals[$i]", "Reading On Hold" => "reading On Hold", "Completed" => "completed", "Finished Reading" => "finished Reading", "Dropped" => "dropped" "Watching" => "watched $units[$i] $current[$i] / $totals[$i]", $units[$i] - czyli te "ep." i inne przedrostki... $current[$i] - czyli odcinki obejrzane / - to wstawiasz sama, bo tego wcześniej nie ma (z tego co pamiętam) $totals[$i]" - to również sama musisz wkleić w przypadku anime. w ostatnich update'ach mangi to już masz. w ogóle, pierwotnie jest "Just watched <ilość odcinków>", nie? po prostu to modyfikujesz, np. tak jak mam ja :P poza tym, ja działam na najnowszym kodzie saki, tam na górze całej instrukcji jest link do jego tematu w klubie skryptowanych sygnatur, więc może sobie ściągnij go, bo jest nieco bardziej udoskonalony niż ten podany tu. |
Aug 3, 2010 2:54 PM
Dzięki za rady, teraz działa ^^ Ściągnęłam sobie ten najnowszy kod i wszystko było zrobione bardziej przejrzyście, tak więc nie miałam problemu. Dziękuję bardzo~ ^^ |
![]() |
Aug 4, 2010 1:32 AM
Sankju~<3 Chociaż im dłużej patrzę na tą sygnę to tym częściej dostrzegam, że potrzebne są jej małe poprawki ;D W ogóle gdybym od razu zaczęła od tej nowszej wersji php to poszło by mi miliard razy szybciej, dlatego moja propozycja jest taka by zaktualizować poradnik ^^ |
![]() |
Aug 14, 2010 1:00 AM
Aug 14, 2010 6:55 AM
Aug 14, 2010 7:23 AM
Aug 14, 2010 8:33 AM
Aug 14, 2010 9:17 AM
Aug 25, 2010 11:39 PM
*wali głową o klawiaturę* nieee poddaję się. nie wiem co zrobiłam źle, ale siedziałam nad tym już tyle czasu i jak klikam to open to pisze mi "could not open image (sygnas.png) make sure it exists" o ludzie od wczoraj nie mogłam tego wyłapać! nie wiem czemu, mój błąd polegał na tym że obrazek zapisałam w skrypcie jako .png zamiast .PNG o_o dzięki za ten poradnik, naprawdę pomógł, i rady bisco-chan też szczególnie przydatne były <3 ~ |
Chey___Aug 26, 2010 12:49 AM
Aug 30, 2010 6:00 AM
could not open image (muku.png) make sure it exists Najwyraźniej to samo co Chey, tylko, że mi nie pomaga nawet, jak w sig.php zmienię na muku.PNG. |
sorry for my english DD: |
Aug 31, 2010 5:19 AM
Aug 31, 2010 7:18 AM
tak, u mnie to wygląda w ten sposób: ![]() |
Sep 1, 2010 2:28 AM
lol z kolei ja zapomniałam o ograniczeniach wymiarów i muszę poprawić bo mam za dużą, echh xD nee ja mam identycznie, więc nie mam pojęcia z może być źle z Twoją 8C a właśnie, ściągałaś to sig od saka czy od Bubeqa? bo jak od tego 1 to tam jest to wszystko ładnie zapakowane do jednego filderu w których znajduje się taki o nazwie cache. nie wiem czy to ma znaczenie, ale być może tak xD |
Sep 1, 2010 11:02 AM
Olciiak said: tak, u mnie to wygląda w ten sposób: ![]() w sig.php masz zle chmoda oznaczonego 0_0 "rw-r--r--" powinno byc: "rwxr--r--" |
Sep 2, 2010 8:31 AM
hah, nie pomogło. chyba dam sobie spokój XD""" |
Sep 2, 2010 9:02 AM
To sprobuj jeszcze raz upnac imedza do sygny xD |
Sep 11, 2010 9:35 AM
Nie no... teraz mi się w ogóle zbuntowało i nie chce otworzyć >< Wyskakuje takie coś w przeglądarce: http://chillisearch.net/domain.php?q= edit: ok, nie ogarniam. Jak mam sig.php to wyskakuje to powyżej, jak mam index.php, to się nie pojawia obrazek, ale wchodzi w domenę... >.< edit2: a teraz mi sie chińskie znaki pojawił (dosłownie) '>Plan to Read','>Watching'=>'>Reading','>Rewatching'=>'>Re-Reading','>On-Hold'=>'>Reading On Hold','>Completed'=>'>Finished Reading') ); // easiest to parse if we just merge the feeds together and parse all at once␀戀甀昀昀攀爀 㴀 ␀愀渀椀洀攀戀甀昀昀攀爀 ⸀ ␀洀愀渀最愀戀甀昀昀攀爀㬀 ⼀⼀ 猀愀渀椀琀椀稀攀 琀栀攀 椀渀昀漀爀洀愀琀椀漀渀 眀攀 猀愀瘀攀搀 琀漀 琀栀攀 戀甀昀昀攀爀 ⠀渀漀 渀攀眀氀椀渀攀猀⼀琀愀戀猀 愀渀搀 爀攀瀀氀愀挀攀 砀洀氀 攀渀琀椀琀椀攀猀⤀ $buffer = strtr($buffer, array("\n" => '', "\r" => '', "\t" => '', '<' zmieniłam plik sig.php na sig2.php. Powyższy "tekst" miałam za pierwszym razem, zanim mi się skopało i zaczęło redirectować |
SuouAoiSep 11, 2010 11:26 AM
Oct 31, 2010 4:37 PM
Ok, mam dziwaczny problem o,o... Ogolnie to poradnik jest zarąbisty i wszystko kumam, aż do końca wydaje mi się, że wszystko poprawnie zrobiłam, jednak kiedy otwieram mój plik sig.php, moja sygna wcale sie nie pojawia...(Pisałam skrypt od nowa, bo megaupload nie pozwala mi sciagnac nie wiadomo czemu o,o) Zrozumialam, ze zapisalam ja w formacie txt, czyli sig.php.txt... No to wlazłam w notatnik i próbowałam zapisać to w normalnym formacie *.php, ale nie da rady o,o..... Zaznaczałam 'Wszystkie pliki', próbowałam zapisać to w cudzysłowie, czyli ''sig.php'' ale nadal zapisywało mi to jako ''sig.php.txt'' o,o... Przejrzałam kilka for, widać ludzie też mieli z tym problem, tak jak tutaj http://helpc.eu/pierwsze-kroki-z-php-jak-zapisac-plik-php-t7103.html ale mimo iz probowalam wszystkich zalecanych tam srodkow, nic nie dziala T_T. HELP! |
KawwwaOct 31, 2010 4:40 PM
We're all golden Sunfl on the inside :> |
Nov 1, 2010 9:30 AM
Nov 1, 2010 11:54 AM
Jak byś mogła to byłabym cholernie wdzięczna bo siedzę nad tym od wczoraj i nie mogę nic wykombinować o,o.... Dzisiaj już w końcu udało mi się ściągnąć ten skrypt podany przez Bubeq-kuna ale... Wyskakuje kolejny błąd >,> zje***ane 000webhost.com said: The cache is not writable; please change it to 777 permissions using FTP. $cachedpath = cache/sig.png >,> To jest chyba nie na moje nerwy, tak jak myslalam XD. W razie czego, oto e mail kawwwa@op.pl za wszelką pomoc będę ogromnie wdzięczna |
Nov 4, 2010 10:50 AM
Nov 6, 2010 4:23 AM
Aoi bez przesady az taka głupia to ja nie jestem xDDD zmieniłam wszystkie chmody na 777 po pierwszym wyskoczeniu tego błędu, jednak mimo wsyztsko on nadal sie pojawia >,> Albo jestem do tego za glupia, albo technologia na prawde mnie nienawidzi T___T |
Nov 6, 2010 4:50 AM
Jan 22, 2011 11:04 AM
Jan 22, 2011 11:46 AM
Jan 22, 2011 12:36 PM
Jan 30, 2011 2:20 AM
Mam pytanie: jak zrobić, aby czcionka wyświetlająca tytuł obejrzanego anime/przeczytanej mangi, była inna od tej, która pokazuje status? Nie mam pojęcia jak tego dokonać, więc liczę na waszą pomoc ^^' @Edytka: I da się jeszcze zrobić coś, aby np. pogrubić tą czcionkę lub ją podkreślić? :D |
KumaakoJan 30, 2011 2:36 AM
![]() |
Jan 30, 2011 2:51 AM
Jan 30, 2011 3:39 AM
Jan 30, 2011 3:49 AM
SuouAoi said: A, i do tej drugiej czcionki dodać 2 przy $font xD Po godzinie prób i błędów wpadłam na to xDDD Dzięki za pomoc (>^.^)> |
![]() |
Feb 11, 2011 5:04 AM
No dobra po miliardach prob w koncu mi sie udalo! XDD Ja i moja sila woli sa nie pokonane XD Bo nie zlicze ile razy do tego podchodzilam haha XD. Jak juz to osiagnelam, to teraz bede sie uczyc robic Listy anime/ mangi w CSS XDD a to to dopiero wyzwanie lol 8D. Arigatou za ten poradnik :3 |
Feb 11, 2011 11:22 AM
Asiaa1408 said: A teraz dobije pytaniem xD Gdzie znajdę folder sig.php? O.o czy ktoś odpowie wreszcie skąd to wziąć? x.x |
![]() |
Feb 11, 2011 12:05 PM
Reply Disabled for Non-Club Members
More topics from this board
» [otwarte]Horns SEseuikun - Dec 5, 2010 |
19 |
by Kyoko909
»»
Mar 26, 2013 11:52 AM |
|
» [CLAIM] Sclaimuj swoją ulubioną mangę!oparcik - Nov 3, 2010 |
15 |
by Voulor
»»
Mar 24, 2013 8:43 AM |
|
» [CLAIM] Sclaimuj swoje ulubione anime!oparcik - Nov 3, 2010 |
20 |
by Voulor
»»
Mar 24, 2013 8:34 AM |
|
Sticky: » Karta Klubowa. {zamów sobie już teraz!} ( 1 2 )oparcik - Jun 17, 2010 |
72 |
by Voulor
»»
Mar 14, 2013 10:21 AM |
|
» Karty klubowe/Limitowane Edycje na zamówienie [Chey___]Chey___ - Jul 27, 2010 |
3 |
by LittleStar
»»
Jan 28, 2012 7:33 AM |