Forum Settings
Forums

Chapter 3: Childhood - Wasze refleksje

New
Jun 9, 2010 3:13 PM

Jun 2008
107
Jak Wam się podobał ostatni konwent? Jak oceniacie organizację i wybór atrakcji? Zacznę w takim razie od siebie.

I od razu uprzedzam, że trochę pomarudzę. Generalnie doszłam do wniosku, że jestem za stara na takie imprezy. Stężenie hałasu przekraczało moje normy. Cisza na prelekcji mieszała się niestety z hałasem muzycznym gdzieś z dołu. Apogeum głośności zostały zdobyte na konkursie na zgadywaniu anime na podstawie screenów i muzyki z openinów oraz endingów - pomimo, że prowadzący był naprawdę sympatyczny, to kompletnie nie miał kontroli nad publiką, i było gorzej niż głośno. No i mocno pomelizowałabym nad wyważeniem stopnia trudności z punktami na konkursie ze screenami.

Udało mi się być więc na konkursie "muzyka z openingów i endingów", widziałam troszkę dyskusję o Paradise Kiss, konkursie o screenach, pokazie kimon (bardzo fajna sprawa, kto nie był, niech żałuje!), zahaczyłam o próbę nauki "go" i mahjonga (cisza przy fajnych grach), i oczywiśćie - brawa dla pana Szpakowskiego, jego prelekcja o "moja fascynacja Japonią" była naprawdę ciekawa.

Swój pobyt na imprezie skończyłam koło godziny 20 w sobotę ze względów rodzinnych. Nie żałuje, że byłam, myślę że organizacyjno zrobiono co tylko można - wybór prelekcji i spędzania czasu był przeduży, ale ja jestem już na takie rzeczy za stara.

Może jeszcze w wolnej chwili coś dodam więcej od siebie. Piszcie śmiało! :)
Reply Disabled for Non-Club Members
Jun 14, 2010 10:10 AM

Jun 2009
213
Chapter 3: Childhood był moim ósmym konwentem i pomiędzy nimi uplasowałby się na jakimś 5-6 miejscu.
Minusy:
- rozkład atrakcji - drugiego dnia konwentu było niewiele atrakcji, które by mnie zainteresowały
- organizatorzy i prowadzący atrakcje - o ile helperzy byli widoczni i przesympatyczni, to pozostała część ekipy Child'a pozostała anonimowa, a z tego, co wiem sporo prowadzących atrakcje spóźniało się, przez co atrakcje się nie odbyły. Do tego "wodzirej" na cosplayu chyba powinien zaprzestać tego zawodu, bo zupełnie mu to nie wychodzi (nie wspominając o wpadce z wynikami konkursu)
- brak klucza do naszego sleepa - który normalny organizator nie dba o to by sleepy były gotowe i OTWARTE, gdy uczestnicy wchodzą na teren konwentu, żeby nie musieli czekać z bagażami na korytarzu? o_O
- opóźnienie cosplayu - wiem, że zawsze jest i nie przeszkadza mi, jeśli to 30 minut. Jednak na Child'zie "bramy" cosplayu miały zostać otwarte o 20:30, a zostały o 21:40(?). Bogu dzięki, że ochroniarze dość szybko zaczęli cofać pchający się tłum i ustawiać ich w kolejce, bo naszą kolejkę, powstałą jeszcze przed 20:00, szlak by trafił.
- niebieskie paski - owszem wytrzymują bardzo długo, ale wciąż nie widzę ich celu
- droga wejściówka - normalnie za taki konwent zapłaciłabym 20-30 zł. Moim zdaniem 40 zł przy rezerwacji, a 50 zł bez to już lekka przesada. Wiem, że Miohi chce zarobić na konwentach i to również mi się nie podoba. Choć np. Magnificon 8 był warty swojej ceny (gdyby nie katastrofa
  • byłoby jeszcze lepiej)
    - konkurs muzyczny i screenowy - nie dlatego, że nic nie wygrałam, tylko nie podobała mi się forma. Było nas tam za dużo, prowadzący chyba sam nie ogarniał ilości osób i ciężko było uciszyć wszystkich. Reszta moich uwag co do tych konkursów jest mocno subiektywna xp
    - godziny niektórych atrakcji - karaoke o 2 w nocy? Taaa, już lecę, szczególnie, że było to tylko wolne śpiewanie, bez konkursu ;/
    - panel o Kuroshitsuji II - po pierwsze to miał być panel o drugiej serii, a nie przede wszystkim o pierwszej i trochę o drugiej. Po drugie prowadząca, chyba Kuroshita obejrzała na tydzień przed konwentem, bo nie wiedziała zbyt wiele, fakty jej się mieszały tak, że publiczność ją co chwila poprawiała. Cała przyjemność z tego panelu dla mnie wynikła głównie z oglądania artów i słuchania, co kilka osób z publiki myśli o drugiej serii...

Plusy:
    - mało osób (prawie jak Nejiro ;) ), choć drugiego dnia conplace wyglądał jak nawiedzony dwór, bo tylko nieliczni dotrwali
    - wysoki poziom cosplayu
    - ciekawe stoiska, choć było ich bardzo mało, a pana z katanami zauważyłam dopiero drugiego dnia xD
    - duży sklep blisko conplace'u, choć był tak sobie zaopatrzony
    - wesołe miasteczko - chociaż powodowało mdłośc, to miałyśmy ubaw ^^
    - przesympatyczni i bardzo widoczni helperzy
    - MYŚLĄCY ochroniarze
    - sympatyczna pani nauczycielka, która zostawiła nam czajnik i herbatę (!!)

Jak jeszcze coś mi się przypomni, to dopiszę ^^
  • Neko-himeJun 17, 2010 9:11 PM
    Jun 17, 2010 1:02 PM

Mar 2010
    10
    Jak na razie mam dwie recenzje, za które bardzo dziękuję. Ale mimo to zachęcam was do opisywania swoich wrażeń.
    Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» REAKTYWACJA!

Jultrumo - Jan 7, 2011

2 by Jultrumo »»
    Jan 8, 2011 1:28 PM

» NOWY POCZĄTEK

Jultrumo - Dec 7, 2010

10 by Jultrumo »»
    Dec 17, 2010 3:23 PM

» SOBOTA 04.12

Neko-hime - Dec 2, 2010

1 by HejK »»
    Dec 3, 2010 2:21 AM

» Konwenty

Neko-hime - Mar 17, 2010

34 by Sheyrena »»
    Nov 22, 2010 5:49 AM

Poll: » Spotkanie integracyjne cz. 2

Neko-hime - Oct 24, 2010

8 by Neko-hime »»
    Nov 11, 2010 2:39 AM
    It’s time to ditch the text file.
    Keep track of your anime easily by creating your own list.
    Sign Up Login