Forum Settings
Forums
New
Mar 30, 2010 11:05 AM

Jun 2008
107
Na ostatnim spotkaniu przegłosowałyśmy jednogłośnie, że na spotkaniach naszego stowarzyszenia fajnie by było oglądać anime. Nie uwzględniłyśmy jednakoż szczegółów typu: czy oglądamy najpierw nową serie, potem przeplatamy ją ewentualnie starą, czy oglądamy obie opcje jednocześnie? Na ten przykład, dwa odcinki nowej serii, dwa odcinki starszej? Jak Wam się wydaje?

Jako nowe serie uważam te wydane w 2009 i 2010, a te stare wybierałabym pod względem kontrowersyjności czy pola do dyskusji. Jak ustalimy te szczegóły, to może niech każda z nas rzuci przykładowo po 5 tytułów starych serii i 5 nowych, i te najczęściej wymieniane wybierzemy jako klubowe seanse. Co myślicie o czymś takim??

I przede wszystkim - jako stowarzyszenie (choć jeszcze nieoficjalne) nie wypada nam raczej oglądać serii anime wydanych w Polsce i puszczać ich z wersji pirackich. Więc strzeżmy się tego, bo jest to zwyczajne łamanie prawa. A i chyba mając oryginalne płyty, to nie wiem czy nie trzeba by było mieć jakiegoś zezwolenia..
Reply Disabled for Non-Club Members
Mar 30, 2010 11:46 AM

Jun 2009
213
Myślę, że dobrze by było oglądać np. 2 serie z tego samego gatunku, ale jedną starszą, drugą nowszą albo kontrastować - np. horror i komedia romantyczna xD

Te propozycje to mamy tu pisać? ;>

krew_na_scianie said:
A i chyba mając oryginalne płyty, to nie wiem czy nie trzeba by było mieć jakiegoś zezwolenia..

Tzn?
Mar 31, 2010 1:54 PM

Jun 2008
107
Z tego co wiem, wiele płyt ma zastrzeżenie że są tylko do prywatnego odtwarzania. Tylko nie wiem czy dobrze to interpretuje. Jutro pomyślę nad propozycją tytułów ze swojej strony. :)
Mar 31, 2010 10:46 PM

Jun 2009
213
Krwinko - to nadal będzie prywatne użytkowanie ^^ Chodzi o to, żeby nie puszczać tego ludziom i nie brać za to pieniądze - np. w kinie itp.
Apr 1, 2010 5:31 AM

Jun 2008
107
Aha no to sprawę mamy wyjaśnioną. :) Dobra to ja zaproponuje własny wybór tytułów:

Nowości:
1. Kimi-ni Todoke;
2. Bakemonogatari;
3. Valkyria Chronicles;
4. 07-Ghost;
5. Durarara!!.

Tzw. "starocie":
1. Haibane Renmei - by spróbować podyskutować o symbolice;
2. Shoujo Kakumei Utena - z tego samego powodu;
3. Genshiken - może patrząc na poczynania bohaterów uda nam się znaleźć wskazówki dla nas?;
4. Kaiba - wstrząsający tytuł pomimo przedziwnej grafiki;
5. Terra e... - ten tytuł spowodował, że na prawdę mocno myślałam, dlaczego pewne rzeczy musiały ułożyć się tak a nie inaczej, dlaczego jakikolwiek wybór i tak prowadził do takiego a nie innego finału.

To moje propozycje. Czas na Was. :)
Apr 1, 2010 5:43 AM

Feb 2009
79
Jej, nie oglądałam niczego z tego co zaproponowałaś o.O

Ja nie wyłożę nic od siebie, bo jak powszechnie wiadomo, ja oglądam serie albo o których nikt nie słyszał albo których nikt nie lubi xD
<b>Ave Totoro</b>

<b><font color="purple">Zniszczę Cię. Uun.</font></b>
Apr 1, 2010 5:47 AM

Jun 2008
107
Satsuki nie wstydź się! Może dzięki Tobie poszerzymy nasze horyzonty ;)
Apr 1, 2010 7:17 AM

Jun 2009
213
Błagam tylko nie Utena! xD Genshikena w sumie też mam dosyć, ale to jakoś przeżyję ;))

Nowości? (trzy pierwsze już widziałam)
1. Higashi no Eden
2. Haruhi Suzumiya
3. Kobato.
4. Ristorante Paradiso
5. Tokyo Magnitude 8.0

Starocie ^^
1. Vampire Hunter D
2. The Animatrix
3. Blood+
4. Kara no Kyoukai
5. X

5 to za mało jak dla mnie xD
Apr 1, 2010 8:08 AM

Jun 2008
107
A jakbyś Neko zargumentowała wybór takich a nie innych "staroci"? Pomijając X, wszystkie te tytuły widziałam (to nie jest zarzut), ale co prezentuje sobą Blood+? (taka mini dyskusja :P)
Apr 1, 2010 8:40 AM

Feb 2009
79
Nowości to raczej nie widziałam, ale mogę podać z 5 starszych serii:

- Hayate no Gotoku - bo dobra parodia nie jest zła xD
- Abenobasho Mahou Shotengai - bo dobra parodia jest ciekawa do interpretacjii xD
- Utawarerumono - bo im dłużej oglądałam, tym mniej rozumiałam (w sensie przedyskutowania interpretacji zakończenia)
- Higurashi no Naku Koro Ni - bo jest dużo KRWIIII xD
- Wolf's Rain - bo spotkam się ze skrajnymi opiniami co do tego anime, więc mała konwersacja by nie zaszkodziła ^^

Starałam się powybierać te najbardziej znane i w miarę ambitne >.>
Satsuki_YOApr 1, 2010 8:53 AM
<b>Ave Totoro</b>

<b><font color="purple">Zniszczę Cię. Uun.</font></b>
Apr 30, 2010 1:52 PM
May 2008
24
Hmm... Z nowości oglądałam chyba tylko Pandora Hearts i w sumie nie miałabym nic przeciwko obejrzeniu jeszcze raz, a ze starszych:
1) Ouran *^^* - no nie wiem, czy muszę tłumaczyć, dlaczego xP Bo to jest najlepsza komedia, jaką widziałam ^^
2) Noir - coś z takich ambitniejszych, ale nie nudnych, no i ze względu na genialną wręcz muzykę
3) Azumanga - taka uniwersalna prostota, niezobowiązująca kolejność odcinków, w sumie by pasowało, jakby niektórzy nie mogli bywać regularnie
4) Minami-ke - też coś w tym stylu
5) Sailor Moon! - nie mówię, że od razu, na raz całość, ale myślę, że tak sporadycznie, okazjonalnie jakiś odcinek, taki... powrót do korzeni? xP
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» REAKTYWACJA!

Jultrumo - Jan 7, 2011

2 by Jultrumo »»
Jan 8, 2011 1:28 PM

» NOWY POCZĄTEK

Jultrumo - Dec 7, 2010

10 by Jultrumo »»
Dec 17, 2010 3:23 PM

» SOBOTA 04.12

Neko-hime - Dec 2, 2010

1 by HejK »»
Dec 3, 2010 2:21 AM

» Konwenty

Neko-hime - Mar 17, 2010

34 by Sheyrena »»
Nov 22, 2010 5:49 AM

Poll: » Spotkanie integracyjne cz. 2

Neko-hime - Oct 24, 2010

8 by Neko-hime »»
Nov 11, 2010 2:39 AM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login